Начало / Читатели / Книги за детската площадка

Книги за детската площадка

Закъде сме в хубавите дни без хубаво четиво

kid-reading-3568850_1920

Слънцето ни кара да прекарваме все повече време навън, което може да означава и много повече прочетени книги. Но и четенето се нуждае от стратегия. Най-важно в случая е постоянството – просто да знаем, че книгата ни е под ръка. И да я свързваме с моментите за отдих. Удачна е за всички места – например при разходка в парка или пък като излезем с малчуганите. Разбира се, ще се наложи да впрегнем цялата си креативност, за да я превърнем в част от процеса на игра. Може например да приемем ролята на някой от героите, да си измислим задачи като по сюжета. Ако децата ни са малко по-големи, сигурно ще имаме и някоя минута за самите себе си – та да почетем и ние…

Книгата е прекрасен спътник в майските дни. Ето няколко предложения за малки и големи

 211507_b

За най-малките

Чичо Ники или Николай Пенчев е журналист, поет, писател и художник едновременно. Преди няколко години той стартира поредицата си за страхливия вълк Гошо, в която със силата на римата разсмива и най-срамежливото дете. Разбира се, обикновено има и поука, а пък допълнителен колорит внасят хубавите илюстрации на Надежда Кацарова. Така че книгите за Гошо са идеални и за детската площадка. Препоръчваме например „Гошо Детектив” – напълно в реда на нещата е да проведете и вие със своя малчуган едно разследване на детската площадка относно това коя баба си изхвърля фасовете вместо в кошчето в пясъка за игра на децата.

209783_b

За поотраснали деца

Фентъзито е жанр, който лесно и бързо печели детските сърца. Но пак е важно да попаднем на подходяща книга, която ще увлече съзнанието и ще разпали въображението. Напълно подходяща за по-големките е „Момичето, което изпи луната” на Кели Барнхил. Заглавието звучи загадъчно, от една страна, а пък от друга, Кели – носител и на Световната награда за фентъзи, предлага сюжет, по който могат да се захласнат и големите. Главен герой е Лева, на чието чело има необикновен белег. Тя притежава магични сили – ето че и вашето дете може да опита да отгатне кой ли от малчуганите в парка също е малък магьосник. Така и разходката с книга ще се превърне в игра.

211678_b

За тийнейджъри и майки

С порастването на децата съвместната разходка става все по-трудно начинание, пък и детските площадки са вече спомен. Но пък е забавно например майка и дъщеря да обсъждат една и съща книга, която… точно са прочели. Напълно достойна за такъв замисъл е „Дъжд от глухарчета“ на Ерика Джеймс. Историята започва, когато Саския е само на десет, но скоро животът ѝ поднася горчива чаша. Така че това е и роман за израстването и справянето с трудностите, които очакват всеки млад човек. За възрастния пък четенето на „Дъжд от глухарчета“ може да се превърне в своеобразна равносметка. Ерика е известна с умно написаните си романтични истории. Интересното е, че самата тя е била управител на горска хижа, преди да се превърне в професионален писател.

213052_b

За смели татковци

Разбира се, бащите на детската площадка трябва да си отварят очите на четири – както и майките, но идва момент, в който те са напълно обладани от идеята какви геройства ще извършат със своите потомци. Всеки татко например иска да научи наследника си на такива едни обичайни, но в същото време необикновени неща като каране на велосипед… А докато се справя със задачата, може да разкаже на рожбата си за някой смелчага, какъвто е Риан Мансер. Преди вече близо 20 години той обикаля Африка с велосипеда си, като навърта средно 90 км дневно в трудните тамошни условия. После описва историята си в „Около Африка с колело“. Общо пътуването му отнема две години и два месеца. Точно на място е и посланието на Риан – той смята, че спортът и пътешествията са метод, чрез който можем да възпитаме у всекиго качества на лидер. А точно това искаме и за своите деца, нали!

Книги за парка и детската площадка подбра Краси Проданов
Изображения на Leopictures и Mohamed Hassan за Pixabay 

Прочетете още

440809017_433364139344061_1997057457844093_n

Кампания за „зелено“ четене започна

Където и да си, спри и почети! Четвъртото издание на „Зелено четене“ ще продължи почти …