Начало / Автори / Пет увлекателни факта за Анна Гавалда

Пет увлекателни факта за Анна Гавалда

Френската писателка се радва на постоянна популярност

Anna_Gavalda_(31439719328)

Родената в Булон Биянкур французойка се появява под светлините на прожекторите още към края на миналото столетие. Баща ѝ е програмист, а майка ѝ – моден дизайнер, което не пречи Анна да изучава литература в лицея „Молиер“ в Париж. Бързо оформя и стила си – пише за обичайните французи, като ги представя в различните им житейски роли. Веднага печели множествои добри отзиви, като е смятана за един от най-големите таланти на своето поколението. Четвърт век по-късно може да се похвали с три сборника разкази, пет романа за възрастни и още толкова за млади читатели.

Анна Гавалда днес публикува рядко, но името ѝ е гаранция за качество – нека си я припомним сега с още малко информация за живота ѝ

anna

ПЕТ ФАКТА за АННА ГАВАЛДА
  1. Първата голяма награда на французойката е от конкурс за… любовно писмо през 1992 г.
  2. Книгата ѝ „Заедно“ (известна и като „Заедно, това е“) изпреварва в директен двубой във Франция по продажби дори прочутата „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун.
  3. Изключително четени са и разказите на Анна„Искам някой някъде да ме чака…“ е преведена на 27 езика и се сдобива с огромен успех далеч извън границите на Франция. Първият ѝ роман пък се казва „Един подарен ден“.
  4. Само за пет години – между 2004-а и 2008-а, Гавалда печели от продажби на книгите си внушителните 32 млн. евро.
  5. Детските книги се превръщат в голямата ѝ страст – самата тя е автор на пет, сред които и „35 кила надежда“, а списва и своя собствена рубрика за детска литература в сп. „Ел“.

Knihy-1

Напоследък френската писателка пише по-рядко, но интересът към нея не спада. Доказателство за това е и най-скорошната екранизация по нейна книга. След като „Заедно, това е” постигна сензационен успех в кината още преди повече от десетилетие, преди три години на екран се появи и „Искам някой някъде да ме чака…”

Факти за Анна Гавалда събра Краси Проданов
Снимки: „Уикипедия“, Pinterest и Carl Hanser Verlag

Прочетете още

dan-brown-600x338

Романите на Дан Браун водят тълпи от туристи

Писателят навършва тази година 60 Авторът на „Шифърът на Леонардо“ и други известни книги повлиява …