Начало / Любопитно / Денят на трифидите отново настъпва

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана

p01l8b56

Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат сериала с помощта на Юхан Ренк. Шведският режисьор нашумя с друга продукция за малкия екран – „Чернобил“. Тя му донесе и престижната награда „Еми“.

Денят на трифидите“ е най-известният роман на британския писател Джон Уиндъм. Излиза през 1951-а и предизвиква сензация. Преведен е на повече от 40 езика, като вече е филмиран няколко пъти. Първата екранизация е от 1963-а – под режисурата на Стив Секели и Фреди Франсис. Има и два телевизионни сериала на БиБиСи – от 1981-а и от 2009 г.

Трифидите в книгата са всъщност култивирани подвижни месоядни растения, които излизат от фермите и започват да избиват хората. Посланието е силно, като се има предвид, че биотехнологичното бъдеще в средата на миналия век е изглеждало съвсем различно. Развитието на цивилизацията ни обаче подсказва, че в написаното от Уиндъм може да има и много пророчески елементи.

Писателят е сред най-обичаните фантасти от своето поколение – изпод перото му са излезли още „Чоки“, „Какавидите“ и др. Затова и причисляват Джон Уиндъм към авторите от Златния век на фантастиката – наред с имена като Айзък Азимов, Рей Бредбъри, Артър Кларк. Възродилият се сега интерес към „Денят на трифидите“ е потвърждение за таланта му.

image-80-700x350

Самият Стивън Кинг казва за Джон Уиндъм, че това е може би най-добрият научнофантастичен писател, който се е родил в Англия. А в Лондон има улица, наречена на трифидите от известния роман

Информация и снимки: Bloody DisgustingBBC и Paper Lion

Прочетете още

94921c2ba2c31a54f50af9187a1ce810

Шоколадовата фабрика на Уили Уонка отваря врати през декември

Любимият герой на Роалд Дал оживява за пореден път на големия екран Героят на Роалд …