На фокус
Начало / България / Блестяща сатира на човешкото

Блестяща сатира на човешкото

satana(1)Сатаната, покосен от своята адска рутина и готов за забавление, се отправя към земята в тялото на американски милиардер на име Хенри Уондъргуд. Придружен от своя верен демон иконом Топпи и поел към Рим за истински живот и театър, той ненадейно попада в дома на мистериозния Томас Магнус и неговата красива дъщеря Мария.

Докато се опитва да открие смисъла на това да бъдеш човек, пред господаря на Ада се разкриват сатанинските черти, скрити у нас, хората.

Леонид Андреев е писател и драматург, смятан за основоположник на експресионизма в руската литература. След години, прекарани в самота и тъга, Андреев черпи сили от безграничното си разочарование от човешкия живот и написва „Дневникът на Сатаната“ – блестяща сатира на човешкото, показваща наяве лицемерието и лъжите, на които сме способни.

 

ЦИТАТИ

Мъдростта на думите е нужна само на бедните духом, докато богатите мълчат.

*

Презирай думите и ласките, проклинай прегръдките, но не се докосвай до Любовта, приятелю мой: само чрез нея ти е дадена възможност да хвърлиш поглед към самата Вечност!

*

Стана ми скучно… в Ада. Затова дойдох на земята, за да мамя и да играя.

*

Тежко и оскърбително е да бъдеш смешникът, който на земята се назовава човек – хитро и алчно червейче, което пълзи, бърза да се множи и да лъже, отдръпва главата си от удара и колкото и да се труди, винаги загива в уречения час.