Начало / Читатели / Най-добрите сюжети се раждат във влака

Най-добрите сюжети се раждат във влака

Истории в ритъма на железницата

sneha-sivarajan-K8Lh4OenP_E-unsplash

Добрите писатели открай време се вдъхновяват от железопътния транспорт – и как да е другояче, при положение че крие толкова много символи. Само се замислете за безкрайната желязна змия, която се точи през равнини и планини; семафорите, каращи ни да намалим темпото в живота или пък гарите – всяка със своето очарование и история.

Ненапразно през годините и десетилетията железниците са неувяхващ декор, на фона на който се сменят човешки съдби, драматични обстоятелства и цели поколения. Да се влюбиш във влака и до днес е вдъхновяващ символ на романтика, но понякога точно твоя вагон те отвежда на заточение и дори смърт.

Съвременни или оглеждащи се в миналото, това са няколко сюжета с влак – струва си да вземем еднопосочен билет за тези книги

vlak

Загадки от влаковото купе

Срещаме в него обикновено най-различни хора, може да се каже странни, затова и не е изненада, че Селена и Марта се заговарят и дори харесват – дотолкова, че преди да са стигнали крайната гара, вече са споделили всичко една на друга за личния си живот. Лиса Ангър забърква така поредния си психологически сюжет, в който нищо не е такова, каквото изглежда. „Признания във влака” подсказва, че този до нас може да крие всъщност тайни, които да ни зашеметят – такъв е обаче и пътникът всяка сутрин от поредния сюжет на Дейвид Балдачи. Мъжът от влака в 6:20 крие тайна, която скоро се превръща в личната му трагедия. А битките и в двете книги са за това да спасим себе си и да оцелеем в живота.

Изпуснатата гара на щастието

Рейчъл се качва всеки ден на влака, за да излъже света и себе си, че всичко в живота ѝ е наред. Наблюдава другите и си измисля какво иска да изживее… докато не вижда нещо, което я изкарва от релси… Брутално дерайлирали съдби представя романа на Поула Хоукинс „Момичето от влака”. Но така е и с „Убийствен влак” на Котаро Исака. И тук героите са объркали коловоза и… отиват наникъде. Психопати, наемни убийци и презрели живота хора се събират в един вагон… но нали японските влакове не спират никъде преди крайната гара. Книгата се превръща в бестселър, а както „Момичето от влака”, и тя е успешно екранизирана.

Посока, наречена съдба

Много драматични обстоятелства събира на едно място и романът на Виола Ардоне „Детският влак”. Най-силната му черта е това, че стъпва на реални събития. Книгата ни връща към следвоенните години, които също се оказват време на разделение за малките бедни италиански деца на Юга. Романът проследява съдбата на едно от тях – и пътуването с влака на живота, който сякаш води само към нощта и мрака. Но пък нощният влак за Лисабон – така, както го композира Паскал Мерсие, е пълен с необикновени открития и в крайна сметка сякаш е предопределен да пристигне със зората там, закъдето е тръгнал. Наричат едноименната книга „наръчник за душата, интелекта и сърцето” и наистина след последната страница ти се иска просто и ти… да имаш билет за първа класа в джоба.

lan-deng-kXgDL_y7Iiw-unsplash

Истории във влака от „Хеликон“

Книгите представи Краси Проданов
Снимки и илюстрации: Augustus Leopold EggSneha Sivarajan и lan deng – Unsplash

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …