Начало / Свят / Носител на „Букър” се скара с редактора си

Носител на „Букър” се скара с редактора си

Нигерийският писател и поет Бен Окри влезе в спор с редактора Робин Робъртсън относно произведение, публикувано преди повече от 20 години, пише „Гардиън”. Робъртсън заявил в наскоро излязло интервю, че е поправил лагоския жаргон в произведението на Окри „Звездите на Ню Кърфю”, публикувано през 1988 г.

Бен Окри, който печели „Букър” през 1991 г. за „Гладният път”, не останал длъжник: „Вярно е, че г-н Робъртсън е добър редактор, но при него се наблюдава тенденцията на преувеличаване на собствената важност. Със сигурност няма как да ми поправи нигерийския жаргон, сравнения с други мои книги го показват. На човек да му е жал, че г-н Робъртсън смята за необходимо да си приписва постиженията на другите, които те са си извоювали с тежък труд”. Той допълва, че почти е решил да отнесе въпроса до съдилищата, но в крайна сметка сметнал, че не си заслужава.

Робъртсън, който освен редактор е и поет, споделя, че не разбира, защо Окри е толкова разочарован. „Редактирал съм само една негова книга, която беше много добра. Направих своите поправки, което правя винаги. Естествено, те са одобрени от автора преди публикуване”.

Бен Окри е нигерийски поет и романист, роден 1959 г. Той е водеща фигура сред съвременните писатели от Нигерия, които не пишат само на социални и исторически теми. Носител е на „Букър” за 1991 г. за творбата си „Гладният път”.

Фото: poetryfoundation.org

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …