На фокус
Начало / "Четящият човек" / Книжен пътеводител за годината

Книжен пътеводител за годината

Четенето ще е по-сладко, ако имаме цел всеки месец

books-6861002_1920

Книгите ще ни съпътстват и през тази 2023това е ясно… Можем да си пожелаем много нови открития по рафтовете, пък и приключения по страниците. Заедно с това обаче е хубаво да гледаме в различни посоки и да четем разнообразни книги. Може например да редуваме книга от наш автор с преводна или пък направо да си избираме различна тематика всеки месец. Така и четенето само по себе си ще се превърне в игра, която може да ни носи нови и нови изненади.

Ето един книжен план за 2023-а – с идеи за всеки от 12-те месеца на годината

1
Януари – книги с добър край

Началото на годината ни връща в обичайните релси и затова е хубаво да добавяме в януарските дни щипка оптимизъм и вяра. Много могат да ни помогнат книгите, в които всичко завършва добре – въпреки трудностите от всякакъв характер. Това ни кара да си мислим, че и нашата 2023-а ще ни поведе към нещо ново и хубаво! Може например да потърсим прекрасните истории на Луиза Мей Олкът – те наистина искрят от доброта… „Малки жени“, както и продължението ѝ „Добри съпруги“, са вечни книги! По същия начин изпълват сърцата и историите на Джейн Остин. Може да си припомним например „Гордост и предразсъдъци” или „Разум и чувства”. А после дълго да пазим топлината от прочетеното в сърцето си.

Февруари – книги за щастието

Най-щастливи сме, то се знае, срещнем ли любовта. А за какво може да си говорим през февруари, ако не за любов… Много съвременни сценарии какво се случва с нея има в книгите на Колийн Хувър, която е истинско явление в света на романтичната литература. Книгите на Джена Еванс Уелч също са завладяващи с емоции и чувства – разгърнете „Любов и джелато” или пък „Любов и маслини”. И нещо задължително за препрочитане през февруари – „Любов“ на Елиф Шафак.

Март – книги за душата

Идва пролетта, а с това и нуждата от обновление… Има прекрасни примери от книгите за това как да надраснем себе си и да постигнем много в наглед непознати територии. Защо пък през март да не превърнем във вдъхновение за себе си живота на някоя жена… Като Мей Мъск, която постига много и е главната причина синът ѝ Илън да е сред водещите умове на планетата ни днес. Прекрасни мигове ни очакват и с книгите за онова, което води напред такива икони като Барбра Стрейзанд, Коко Шанел или пък нашата Невена Коканова – и всичко това са истории, които ще оставят дълбок отпечатък в нас през март.

2

Април – весели книги

Напук на пролетната умора, април се нуждае от свежа порция настроение. А къде да я открием, ако не в книгите… Затова и избираме заглавия, които помагат да гледаме на всичко, което се случва, с усмивка. В това отношение неподправен е хуморът на Алек Попов – доказателствата са и в последната му засега книга „Мисия Туран”. Топли и смешни едновременно са книгите на Юнас Юнасон. „Пророчицата и идиотът” например ще ни срещне с пъстра галерия от съвременни образи. Добавяме и нещо непреходно – от майстора на усмивките Джером К. Джером. „Трима души в една лодка” винаги разведрява!

Май – приказки за възрастни

Ами да, и големите обичат вълшебства, затова и се раждат например жанрове като фентъзито. Изборът е огромен, а общото между заглавията е това, че помагат за малко да загърбим действителността. Затова и предлагаме да посветим месец май точно на тези необикновени истории за други светове. Тук на първо място споменаваме сър Тери Пратчет. Сред многото негови книги може да добавим и официалната биография на писателя, създадена от Роб Уилкинс. А ето и нещо, подходящо както за големи хора, така и за тийнейджъри – Холи Блек не оставя никого безразличен! Зачетете ли се в „Жестокият принц” например… трудно може да се концентрирате върху нещо друго преди последната ѝ страница.

Юни – време за пътешествия

Лятото наднича през прозорците – затова и в главите ни вече се въртят идеи за пътуване наблизо и далеч. Хубаво е да планираме добре летните месеци, затова книгите за пътешествия са изключително удачни в началото на сезона! Изборът тук е изключително богат и буквално зависи от това накъде ни влече… Предпочитаме ли красотите на родината, на място ще е „50 невероятни места в България” на Слави Панайотов. Много хубава е и „Мистичните пътеки на България” от Ирена Григорова – книгата се сдоби и с продължение. Запазена марка за качество са и заглавията от поредицата „101 отбивки”. Може да попътешествате и надалече – запален приключенец като Колин Таброн например разказва за необикновената река Амур.

3

Юли – лятно настроение

Време е за безгрижни дни – такива са и юлските книги. Джени Хейл ни кани да изживеем едно лято край морето, а ние веднага приемаме… Сю Робъртс разказва за своето голямо гръцко лято – може да я прочетем дори само по пътя към беломорските плажове. Приемаме и предложението на Сара Морган за лято в Париж. Всички тези книги си приличат по това, че изтриват чудотворно всякаква сянка от неприятности – точно като самото лято.

Август – книги с отговори

Познато ви е усещането, когато дочитаме някоя книга – и изведнъж си даваме сметка колко много сме научили от нея. Август е месец, в който можем да правим какво ли не, защо пък да не потърсим отговори на всичко, което ни вълнува. Книги като „Втората световна война“ на Антъни Бийвър са идеален източник на информация за миналото. Ювал Харари е още по-всеобхватен в своята „Кратка история на човечеството“. Може и просто да се потопим в красивия свят на изкуството – Джорджо Вазари събира животописи на художници, скулптори и архитекти.

Септември – нещо вкусно

Месецът е един такъв особен, хем е лято, хем се усеща, че идва нещо ново… Затова е важно да запазим спокойствие… и да развием хобитата си в неочаквана посока. Може например да дадем шанс на кулинарните ни умения. А като ще е така, започваме с най-големите майстори. Много практични са всички книги на Джейми Оливър – сред тях избираме „Едно”. Разбира се, с уважение подхождаме и към родните капацитети – Иван Звездев например описва какъв е вкусът на България. И нещо за семейно ползване от Бевърли Глок„500 ястия, които децата да приготвят”.

4

Октомври – книги за цяла нощ

Идват дългите вечери, а в тях най-добра компания доказано са книгите. Пък какви книги могат да приковат вниманието ни изцяло, ако не трилъри и криминалета. И тук изборът е изключително голям, но си заслужава да прочетем една истинска класика в жанра – „Баскервилското куче” на Артър Конан Дойл. Увлекателни са и книгите на един майстор, който за жалост ни напусна рано – Карлос Руис Сафон. „Сянката на вятъра” например приковава всичките ни сетива. И още нещо с привкус на голямо криминале – „Работа с агенти на терен” от Джон Льо Каре.

Ноември – книга вместо успокоително

Доказано е, че ноември е най-депресивният месец от годината. Точно тогава вече сме сменили и лятното време със зимно, затова и мнозина изпадат в „дупка“. Но има много книги, които могат да послужат за лекарство. За титлата „най-слънчева“ се бори например „Малкият принц” – историята в притчи на Екзюпери винаги четем с различни очи. Също толкова пълни с доброта и оптимизъм са романите на съвременен майстор като Фредрик Бакман. Заслужава си да почерпим енергия от неговата „Човек на име Уве”. Нарине Абгарян и тя пише сладостно и винаги намира изход от лошотията. Доказателствата са и в „Зулали”. Накрая, още един такъв майстор на благите думи – Никълъс Спаркс. Каквото и да изберете от него, няма да сгрешите.

Декември доказано добрите книги

Идва краят на годината, а той си заслужава да е бляскав и неповторим. Затова и посягаме към най-специалните книги, онези, които са се доказали във времето. Може да разтворим книга-икона като „Алексис Зорбас” на Никос Казандзакис – романите завинаги, така да се каже, са всъщност много… От вас зависи дали ще предпочетете „Вино от глухарчета”, „Цар Плъх”, „Брулени хълмове” или пък „Балада за Георг Хених”. Но с помощта на такава книга и годината ще остави в нас приятно усещане. И ще събуди апетита за още четене – през 2024-а.

Книжен календар от Краси Проданов
Снимки и илюстрации: Gerd Altmann и olga volkovitskaia за Pixabay;
от
Pinterest – Hans de Beer, Alexej Butirskiy, Nom Kinnear King и Yoshiro Ambe

Прочетете още

stažený soubor

Юни носи лято и хубави книги

Най-дългите дни заслужават и най-увлекателни истории Топлото време дойде, а с него и апетита за …