Начало / Свят / Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Правени са от негов ученик

Friedrich_Hegel_mit_Studenten_Lithographie_F_Kugler-1

Откритието е на Клаус Вивег, който е изследовател на творчеството на живелия в края на 18-и и началото на 19-и век философ. В библиотеката на Мюнхенската архиепископия той се натъква на кутия, съдържаща около 4000 страници. Записките по тях принадлежат по всяка вероятност на ученик на Хегел. Предполага се, че това са бележки от лекциите на Хегел, изнасяни в Хайделбергския университет през годините 1816-1818.

Според Вивег откритието може да се сравни например с намирането на нови партитури от Бетховен. Изследователят планира постепенно записките да бъдат издадени с пространни коментари. „Познаваме голяма част от работата на Хегел само от неговите лекции и специалистите отдавна се опитват да открият техни преписи – казва и Кристиан Илис, колега на Вивег. – Направени са няколко открития през предните два века, но с напредването на времето беше все по-малко вероятно да се открие нещо ново.”

Записките, които са на повече от два века, принадлежат на Фридрих Вилхелм Карове. Самият той е известен юрист и философ на своето време, но никога не отрича, че негов духовен учител е именно Хегел. По времето, когато е посещавал лекциите на един от създателите на немския идеализъм, е бил на около 25. „Личи си, че Карове е бил много интелигентен, старателен ученик. Той следва Хегел с години. Затова се надяваме чрез неговата интерпретация на лекциите да достигнем до непознати твърдения, бележки и тези, а това да ни помогне да разберем по-добре начина, по който се развива мисленето на Хегел”, казва още Илис, който ще е част от тима, подготвящ безценното откритие за публикуване.

Hegeldenkmal_fischer

Защо Хегел е толкова важен и за съвременния философски свят – на този въпрос отговаря Любомир Гутев в своята книга „Хегел и духът на времето“

Информация, илюстрации и снимки от klausvieweg-jena.deuni-jena.de и oe1.orf.at

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …