Начало / Свят / Хелена Бонам Картър оглави Лондонската библиотека

Хелена Бонам Картър оглави Лондонската библиотека

Избрана е за президент заради връзката си с литературата

ezgif.com-gif-maker

Популярната актриса е член на библиотеката още от 1986, когато е едва на 20. Известна е с това, че обожава да чете. Отделно пък, кариерата ѝ на актриса многократно я е изправяла пред професионални предизвикателства, свързани с книги.

Още първият филм, с който изгрява звездата на Хелена Бонам Картър, е всъщност екранизация – става дума за „Стая с изглед”, създаден на базата на книга на Е. М. Форстър. Навремето известният писател е изпълнявал функцията на вицепрезидент на същата библиотека. През 2012-а тя се снима и в „Големите надежди” по романа на Дикенс, който пък е сред създателите на същата тази библиотека.

Институцията е на 181, като точно жените винаги са играли изразителна роля в развитието ѝ. Сред членовете на библиотеката в един или друг период са били Вирджиния Улф, Анджела Картър, Дафни дю Морие и много други.

Президентската функция, която сега ще изпълнява Хелена Бонам Картър, е по-скоро с почетен характер. Библиотеката не получава обществено финансиране, а разчита на дарения. Затова и събития като коледното тържество, което сега ще е първата задача на новия президент, са важни от гледна точка на събирането на средства. Специално внимание се обръща на дебютиращи писатели, а библиотеката предлага и субсидирано членство за онези, които нямат възможност да покрият годишната такса в пълен размер.

Иначе Лондонската библиотека буквално е люпилня за таланти – членовете ѝ издават всяка година около 700 книги и изработват около 500 сценария за киното, телевизията и театъра.

За мен е чест, че станах първата президентка на библиотекатасподеля след избора си Хелена Бонам Картър. – Такова място наистина не може да се открие другаде. То вдъхновява и подкрепя писателите повече от 180 години. Уникалните източници на информация, историята и възможността да сме част от едно цяло свързват литературните великани на миналото с бъдещите и аз съм горда, че мога да работя за всичко това.”

artbanner

Членовете на Лондонската библиотека имат достъп до повече от милион заглавия. Престижният кръг от членове на институцията включва около 7500 души. Сред тях са най-известните имена в литературния свят. Годишната такса е 525 британски лири или около 1200 лв.

Информация и снимки от The London Library и Head Topics

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

thumbs_b_c_cee3cf7d7194fc949ff55e08d67aa486

Елиф Шафак е преписвала, реши турски съд

Писателката е осъдена за плагиатство Гражданският съд в Анадола разпореди авторката на „Любов“, „Чест“ и …