Начало / Автори / Дефиницията на Айн Ранд за любовта

Дефиницията на Айн Ранд за любовта

Свети Валентин – празникът на влюбените, наближава и е интересно да разберем дефиницията за любовта на руско-американската писателка Айн Ранд. Порталът flavorwire.com припомня, че в класическото си произведение „Изворът”, Ранд пише, че за да каже някой „Аз те обичам”, трябва да може да казва първо „Аз”.

Читател обаче не успява да разбере смисъла на нейните думи и я моли за разяснение. Тя отговаря в писмен вид по следния начин:

„Значението на „Аз” е, че това е независима, самодостатъчна единица, която не съществува само заради друг човек. Човек, който съществува само заради своя любим не е независима единица, а духовен паразит. Любовта на един паразит не струва нищо”.

Писмото е с дата 22 май 1948 г.

Айн Ранд е американски философ и писателка от руско-еврейски произход, родена през 1905 г. Позната е със своята рационална философия, като дори е създателка на движение, което нарича „обективизъм”. Написала е и значими политически трудове. На български език са публикувани творбите й „Изворът”, „Атлас изправи рамене”, „Добродетелта на егоизма”, „Капитализмът: Непознатият идеал” и др.

Книгите на Айн Ранд тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.