Начало / Автори / Стивънсън написал „Островът на съкровищата” по рисунка на сина си

Стивънсън написал „Островът на съкровищата” по рисунка на сина си

Славната книга ще стане скоро на 140

Ostrov1

Излиза за първи път в мъгливата лондонска есен на 1883. Превръща се в най-известната творба на шотландския писател, който е едновременно с това поет и дори музикант. Негова страст са пътешествията.

„Островът на съкровищата” се ражда наистина като на шега. В един дъждовен септемврийски ден, докато семейството му било на гости при баба и дядо, 12-годишният Лойд си играел, рисувайки карта на остров. Баща му се включил в играта, взел молив и започнал да очертава карта с интересните места по острова. Сложил и кръстче за съкровище.

Погледнах нарисуваното – спомня си по-късно Робърт Луис Стивънсън, – и в главата ми запрепускаха героите на бъдещата книга.” Веднага взел лист и започнал да прави план на главите и героите. На следващия ден извикал Лойд в кабинета си и му прочел първата глава. Това се превърнало в традиция – в продължение на няколко седмици писателят събирал семейството и изчитал написаното през предното денонощие.

Робърт Луис Стивънсън имал интересния навик да създава героите си на базата на творби на своите предшественици. Така папагалът на капитан Флинт е всъщност от книга на Даниел Дефо, скелетът на Алърдайс пък е от творба на Едгар Алан По.

Ostrov2

Знаменитата книга се родила сякаш на шега – 12-годишният Лойд рисувал карта на остров; баща му се включил в играта и отбелязал къде е съкровището

„Островът на съкровищата” е написана изключително бързо, като почти веднага излиза в едно списание за младежи, но под името „Корабният готвач или Островът на съкровищата”. Писателят използва псевдоним.

Успехът на романа е толкова голям, че Стивънсън изведнъж забогатява и се превръща в знаменитост. А героите му, създадени в един скучен шотландски ден, привличат вниманието на малки и големи вече почти 140 години. Преведена на много езици и филмирана също толкова много пъти, книгата е безспорна класика на световната приключенска литература.

Насладете се на илюстрации от старите издания на книгата

Информация и илюстрации от „Уикипедия” и „Книжен континент”

Прочетете още

Haruki Murakami at the Edinburgh international books festival in August.

Харуки Мураками на 75 – факти и цитати, които вълнуват

Всяка негова книга е събитие Роден е на 12 януари 1949 г. Любопитен факт е, …