Начало / Ревюта / Четири книги за уютен септември

Четири книги за уютен септември

Това са все заглавия, които създават специални моменти

298498309_10151504881384975_5627150990855994715_n

Септември е онова време в годината, когато всичко изведнъж се пречупва. Колкото и слънце да има в дните, даваме си сметка, че денят стремглаво намалява. Затова и изведнъж се завръща желанието ни да отделяме повече време за себе си – да сме с приятели или просто с книга.

Ангажиментите също нарастват лавинообразно и скоро няма да има и помен от лятното настроение. Важи и за големи, и за малки – нали децата тръгват на училище

Дозата релакс или пък миговете за баланс могат обаче да дойдат с книгите. Точно такива заглавия са и акцентът този месец – събират по страниците начини да си помогнем сами, да научим повече за собствените си суперсили, да помечтаем, да се впуснем в приключение.

Ето ги книгите на септември – мънички вдъхновения да се чувстваме добре

302400605_10160446564223060_7655408982742162694_n

„Защо никой не ми го е казал досега?“ звучи разговорно и приятелски

И заглавието, и самата книга на д-р Джули Смит са такива – тя е клиничен психолог с практика над десетилетие. Сега пренася на хартия своята терапия от социалните мрежи, където също има богат опит, но не и достатъчно време заради изразните средства. Защото д-р Смит казва, че видеата, които снима, освен изявите ѝ по Би Би Си, Си Ен Ен и прочие авторитетни медии, са крайно недостатъчни за пълноценна помощ. А темите тук тя разгръща в удобна форма. Всяка глава от книгата съдържа простичко обяснена теоретична част и обобщение плюс допълнителни инструменти – въпроси, схеми, таблици, упражнения и още материали, свързани със зачестили напоследък състояния като тревога, стрес, мъка, неяснота за бъдещето и безпричинен страх. За тях е този всекидневен психологически наръчник.

Барбара Тейлър Брадфорд води живот като на своите героини

Може да се каже, че Ема Харт от известната поредица прилича особено много на нея. Родена през трийсетте години на миналия век в Йоркшир, Англия, днес писателката живее в САЩ и е сред най-богатите в гилдията. Преди да се отдаде на художествена литература, работи като журналист в областта на интериорния дизайн, като има няколко успешни публицистични книги по темата. Неслучайно героите ѝ винаги са заобиколени от спокоен и детайлно описан бит. Специално романът „Мъж на честта“, който е сред септемврийските акценти, проследява пътя на беден ирландски селянин до приятелството му със слугинята Ема Харт, преди тя да оглави една от най-могъщите финансови империи. Акцентът е върху неговия образ, сякаш създаден за опора и закрила на подобна жена с твърд характер и желязна воля. Действието се развива в края на 19-и началото на 20–и век, а за пример служат съдбите на много амбициозни хора от работническата класа в Йоркшир и Лондон.

„Градът на мечтите“ е трета част от серията случаи на Алойшъс Арчър

Той е трийсетгодишен, бивш затворник и ветеран от Втората световна война, който небрежно, но с чар разкрива сложно престъпление, както в предишните книги с негово участие – „Комарджията“ и „Едно добро дело“. Градът на мечтите е Лос Анджелис, през 1953 г., почти в средата на миналия век. Навръх Нова година там се събира да празнува колоритна компания от персонажи, повечето бивши и настоящи актриси от Холивуд. Дейвид Балдачи използва криминалната нишка за изчезването на една от тях, за да покаже не само таланта си на писател, но и голяма смелост спрямо масовата политкоректност днес. Зад увлекателен сюжет в духа на Реймънд Чандлър и Дашиъл Хамет, разследването му из холивудските студия издава не само блясък и пари, по-скоро продажната страна на този бизнес, злоупотребил с хиляди наивни момичета.

„Голяма книга на суперсилите“ е дело на две испански авторки

Текстът пише Сусана Исерн, а илюстрациите са на Росио Бониля.  Едната e психолог с над трийсет публикувани книги, другата – художник с преподавателски опит, специализирала в рекламата и книгоиздаването. Тяхната умно написана и чудесно илюстрирана книга представлява тестова игра по психология. Всеки от героите им, усмихнати сладури с големи глави, преодолява нещо, от което се страхува, или напълно му се оставя. Качеството, което тогава детето развива, се нарича „суперсила“. Тя е равностойна на талант, любимо хоби или умение, а сред тях израстват оптимизмът, смелостта, музиката, търпението, чувството за хумор, наблюдателността и т.н. В края на книгата има списък със суперсилите, нарисувани и изброени вътре, за да видят деца и родители онези качества, които оформят в положителна посока всеки човешки характер.

sept

Книгите на септември ви очакват в „Хеликон“

Снимки и илюстрации от „Хеликон“independent.ieyoutube.comkalamar.uanewsletter.co.uk и архив

Прочетете още

vtoro_dejstvie

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (4 март – 10 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Второ действие от Даниел Стийл 2. През август ще се видим от Г. …