Начало / Свят / Почина авторът, създал „Повелителят на конете”

Почина авторът, създал „Повелителят на конете”

Книгата стана бестселър и се прочу и като филм

74a7f3aae7

Никълас Еванс е юрист по образование, но се захваща с журналистика. През 80-те е успешен продуцент, като документалните му филми печелят и награди. Съдбоносна за Еванс е срещата с един ковач през 1993-а – той му разказва за рядко срещана професия; за хора, които имат дарбата да лекуват травматизирани коне.

Това вдъхновява журналиста да опита да създаде белетристична творба. Две години по-късно „Повелителят на конете” е факт. Романът се превръща в бестселър – преведен на 35 езика, от него се продават 15 млн. екземпляра. Няколко години по-късно самият Робърт Редфорд се захваща с режисурата на екранизацията. В актьорския състав си личат имена като Кристин Скот Томас, Скарлет Йохансон и др.

Следват още романи – „Скок в огъня” и „Разделени” се продават повече от добре. Никълас Еванс е добре приет и у нас – малък парадокс е това, че „Повелителят на конете” излиза на български като „Лечителят на души”. Следващото издание обаче вече е с познатото по цял свят наименование.

Сред последните проекти на Еванс е драматургичната преработка на „Повелителят на конете”. По идея на режисьора Хари Лонг книгата всъщност ще даде основата на бъдещ мюзикъл.

За смъртта на писателя съобщиха от United Agents – организацията, която представя Еванс по отношение на авторските права. В официалното съобщение се казва, че 72-годишният творец е „починал внезапно в следствие на инфаркт”.

2472-1648-5722d733-da1d-4143-8fce-5bcb9feb5a08.jpg.gallery

Завършването на „Повелителят на конете” беше за мен време на необикновени емоции – спомня си писателят в своя сайт. – Животът ми се струваше вдъхновяващ и неповторим. Представях си как децата ми порастват и разказват, че баща им е написал наполовина нещо, което би ги направило богати. С жена ми Джени имахме план, че ако умра от пренатоварването, ще ме сложи във фризера и няма да каже на никого, докато приятелите ми не дочетат книгата.

Информация и снимки от Kignews, Rhyl Journal и turkey.postsen.com

Прочетете още

906566

Луничави разкази по новолуние представя Здравка Евтимова

Книгата вече е в „Хеликон“ Обичаната наша писателка събира сега общо двайсет истории, които създава …