Начало / Свят / Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява

33564319-9daa-49c9-be38-80bdaff90944_1920x1080

„Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден на смърт преди повече от 31 години, стана най-продаваната книга в „Амазон” – при това в няколко от разделите. В момента е и 11-а в продажбите за всички времена.

Голям е интересът и към други знакови творби на писателя. Повече от добре се продава „Среднощни деца” – книгата, с която Салман Рушди спечели „Букър” през 1981 г. Значителен е интересът и към Joseph Anton: A Memoir – в нея той описва живота си под чужда самоличност в годините, след като аятолахът на Иран издава срещу него фатва.

Последните информации от болницата, в която е настанен писателят, говорят за постепенно подобряване на състоянието му. Той вече диша самостоятелно, като дори опитва да разговаря.

Само за три дни след зверското нападение „Сатанински строфи” се изкачи на върха сред най-продаваните. Това важи както за английското, така и за испанското издание на заклеймената в някои ислямски страни книга. Според архивите на „Амазон”, преди седмица книгата е отсъствала дори от Топ 100 за продажби на компанията.

Междувременно се разраства и вълната в защита и подкрепа на родения в Бомбай писател. Британският писател Иън Макюън нарече Рушди „вдъхновяващ пример за писателите и журналистите по света, които са обект на преследване”. Кал Пен, известен и с ролята си в сериала „Д-р Хаус”, заяви, че 75-годишният автор е „пример за цяло поколение творци, най-вече за нас, хората от южноазиатската диаспора, спрямо които той проявява невероятна сърдечност”. Специално изявление направи и президентът Байдън – от свое и на съпругата си име.

salman

Българският П.Е.Н. център пусна специална декларация, в която освен всичко останало се казва: „Смелостта и талантът не могат да бъдат погубени! Твърдо вярваме, че Салман Рушди е една от личностите, които със своето блестящо творчество правят човечеството по-достойно, честно и смело!”

Информация и снимки от „Ню Йорк Таймс“

Прочетете още

Топ 201_450x250

Топ 201 на „Хеликон“ за 2023-а – годината на Господинов и Милков

И двамата са Георги, и двамата сега са четени и харесвани повече от всякога Родни …