Начало / Свят / „Където пеят раците” очаква световната си премиера

„Където пеят раците” очаква световната си премиера

Книгата-феномен ще се появи вече и в кината

raci

Романът на Дилия Оуенс се превърна в хит още с излизането си вече преди четири години. Учен-зоолог, дотогава изпод перото на 73-годишната американка се появяват само специализирани трудове за дивата природа.

В „Където пеят раците” тя описва сякаш експеримент от материята, с която работи, но с художествени средства – млада жена изживява дълги години без помен от социализация. Бурният успех на книгата веднага привлече и вниманието на холивудските продуценти. В голям поклонник на романа се превърна Рийз Уидърспун, която в крайна сметка се зае и с реализацията на проекта.

Така филмът достигна и до кината, като премиерата в началото на лятото се очакваше с голям интерес. Стигна се обаче до няколкоседмично отлагане и така в крайна сметка „Където пеят раците“ ще има премиера този петък – 15 юли 2022 г. В главните роли са актьори като Дейзи Едгар-Джоунс, Тейлър Джон Смит, Харис Дикинсън и др. В България пък „Където пеят раците” ще се появи на 19 август.

Снимките са през пролетта на миналата година, като разказват историята на Момичето от мочурището, което стана симпатично на милиони читатели по света. Режисираната от Оливия Нюман продукция разчиташе на бюджет повече от 40 млн. долара.

Възможността зрителите да се насладят на историята, създадена първоначално от Дилия Оуенс, привлече отново светлините на прожекторите върху книгата. Така тя се завърна на върха в листа с бестселъри на „Ню Йорк Таймс”, като в 166-ата седмица от появата си отново оглави класацията.

Сред големите почитатели на книгата на писателката-зоолог е и певицата Тейлър Суифт. „Напълно се изгубих в сюжета, когато я четох за първи път преди няколко години”, казва 32-годишната носителка на множество награди „Грами”. Сега Суифт създаде основната песен във филма, наречена „Каролина”. Мелодията съчетава стиловете американа, блуграс и фолк в традициите на апалачите. Използват се техники, характерни за началото на 50-те, когато се развива и действието.

screen-shot-2022-03-23-at-10-52-08-am-1648047245

„Където пеят раците” спечели много приятели и у нас, а през 2019-а тя се превърна в избора на книжарите на „Хеликон”

Илюстрации и снимки от Good Housekeeping и Esquire

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …