Начало / Автори / Почина „еврейският Фокнър”

Почина „еврейският Фокнър”

А. Б. Йехошуа пишеше за война, но търсеше мир

maxresdefault

Писателят си отиде сега на 85, като оставя богато наследство – и от книги, и от идеи за бъдещето на Израел. Живота си посвещава на литературата и философията, като печели за книгите си солидно количество награди и привлича вниманието на света с изявления като това, че „може да си евреин само в Израел, а навсякъде другаде единствено си играеш на юдаизъм”.

Йехошуа завършва в Йерусалим, но преподава в световни университети – в Париж, Харвард, Чикаго и Принстън, както и цели четири десетилетия в Хайфа.

Започва да пише, след като изкарва военната си служба като парашутист – пробива с третия си роман מולכו или „Молчо“, който става хит в страни като САЩ, Италия, Франция и Великобритания. Постепенно се превръща във водеща фигура от Новата вълна на израелската литература, която обръща повече внимание на индивида и междучовешките отношения, отколкото на обществото като цяло.

Неведнъж Йехошуа сочи за свои лични водачи в писането творци като Кафка, Шмуел Йосеф Агнон и Уилям Фокнър. „Ню Йорк Таймс” го сравнява именно с американския писател и мнозина запомнят Йехошуа именно така – като „еврейския Фокнър”.

Жителите на Газа – пише израелският автор през 2008-а, – са наши съседи, трябва да се стремим към примирие, стига да е възможно. Винаги ще сме съседи с тях и колкото по-малко кръв се пролее, толкова по-добро бъдеще ни чака.”

spis

„Жената от Йерусалим” е от най-известните книги на А. Б. Йехошуа – за загинала при терористичен акт жена, от която остава буквално единствено фиш от заплата. Всички дирят откъде е дошла и каква е историята ѝ. „Лос Анджелис Таймс” награждава книгата, която по-късно се превръща и в гледан и коментиран филм.

На израелската литературна сцена Йехошуа е сравняван по влияние и талант с Амос Оз и Давид Гросман. Специално изявление по повод смъртта му направи и израелският президент Исак Херцог:Йехошуа беше сред най-големите израелски писатели за всички времена. Той ни дари незабравими творби, които ще са част от живота ни дълги десетилетия.

И един интересен факт, който съпровожда книгите на писателя… Улица в Йерусалим носи името на неговия дядо, Ицхак Оплатка, а във всяка творба на Йехошуа някой от героите минава оттам… „Хубаво е литературата да облагородява представите ни за добро и зло”, казва той. „Книгите му изобилстваха от сломени сърца, а самият той беше забавен събеседник, който обичаше да разказва истории и заразяваше останалите с желанието да живеят”, заключава пък в некролога си „Ню Йорк Таймс”.

Информация и материали от Times of Israel, „Уикипедия“ и edb.co.il

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …