Начало / България / Фурията Мутафова представи автобиографията си в „Хеликон-България”

Фурията Мутафова представи автобиографията си в „Хеликон-България”

Неподправената, витална и емоционална, Стоянка Мутафова накара с присъствието си да отеснее иначе просторната книжарница „Хеликон-България” в София. В сряда вечерта там се състоя премиерата на автобиографичната й книга „Една фурия на 90”, написана от драматурга Юрий Дачев по спомени на актрисата, която от 20 години има проблеми със зрението.

Мутафова даде началото в движение, след като пристигна с малко закъснение директно от свое представление в Казанлък. Придружавана от дъщеря си Муки, тя зае почетния стол. Издателката й Надя Кабакчиева от издателство „Слънце” разясни, че, въпреки националния траур, премиерата не е отложена, тъй като актрисата е „опора на всички нас”.

Юрий Дачев определи 300-страничната книга като „тънка брошура” в сравнение с живота на Мутафова. Стана ясно, че най-важното условие, което тя му е поставила, е да я опише такава, каквато е, без излишно да я „пудри”. „Само да не ме изкараш добра”, казвала му тя.
Опитът е излязъл изключително сполучлив, тъй като в „Една фурия на 90” диша онази Стоянка Мутафова, която зрителите познават от сцената – непокорна, палава, неостаряваща хулиганка, която не цепи басма на никого и има свой неподражаем стил на общуване.  Актрисата останала изключително доволна, че мемоаристът й я е усетил.

За да почетат легендата на Сатиричния театър, която миналата седмица навърши 90 години, но не престава да поема роли, в „Хеликон-България” дойде цялото войнство от телевизионни и театрални комици. Теодосий Спасов изсвири на кавал любимата й фолклорна мелодия.

Дъщеря й, която я нарича „Стихийно бедствие” и така е озаглавила книгата си, обясни, че за 100-годишния рожден ден на майка си възнамерява да я допълни.

Мутафова пожела да живеем до 150 години, ама първо „да си оправим положението” в държавата. На въпрос какво е чела преди да изгуби зрението си, тя отговори, че това е бил руският писател Иван Бунин – с лупа.

Първият автограф беше получен от бившия депутат от БСП Татяна Дончева – близка приятелка на актрисата. Следващият беше Христо Гърбов. И макар че незрящата актриса раздаваше подписа си с печат, желаещите да го получат извиха опашка.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …