Начало / Свят / Тимъти Донъли спечели награда за поезия с премия от 100 000 долара

Тимъти Донъли спечели награда за поезия с премия от 100 000 долара

Тимъти Донъли спечели американската награда за поезия „Кингсли Туфтс”, пише „Лос Анджелис Таймс”. Той беше награден за своята книга „The Cloud Corporation”. „Награда за поезия Кингсли и Кейт Туфтс”, както е пълното име на приза, отпуска парична премия от 100 000 долара. Това я прави една от най-доходоносните в своята категория. Връчва се на поети в средата на тяхната кариера и е базирана в едноименния университет в Клеърмонт, САЩ.

Донъли работил седем години, за да завърши „The Cloud Corporation”. „Всичко в книгата, което засяга икономиката и трудностите „да се свържат двата края” не е просто ефект – лично е. Премията ще даде на моето семейство една относителна финансова стабилност, за която по принцип би било необходимо десетилетие. Но това, че моята книга е избрана – просто не ми го побира главата”, споделя Донъли.

Тимъти Донъли е американски поет. Той преподава в университета „Колумбия”. Живее в Бруклин, Ню Йорк, със семейството си. Тази пролет ще чете лекции в престижното учебно заведение „Принстън”.  Награда „Кингсли Туфтс” той официално ще получи на 19 април.

Фото:poetryfoundation.org

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …