Начало / "Четящият човек" / Петя Дубарова е родена преди 60 години

Петя Дубарова е родена преди 60 години

Имената на седмицата смесват национално и световно

122aac112721061186940296a6ed9

Признанието за някои от тези писатели идва още с първата им книга – например Харпър Ли. Други пък изгарят, за да се превърнат в легенда – като нашата Петя Дубарова. Мечтаем да прочетем зрелите ѝ стихове, но животът има своя логика. Затова и така прекланяме глава пред бургаското момиче. Ето ги всъщност по-важните годишнини тази седмица. Литературна разходка, която ни оставя наистина безмълвни.

Петя все ще се чете

Прекрасната поетеса е родена на 25 април 1962 г. Бургаският бряг е и най-голямото ѝ вдъхновение. А нейните стихове и сега ни правят по-смели, по-романтични. Наскоро се роди и филм, вдъхновен от творчеството ѝ – „Петя на моята Петя”. Пресмятаме годините от рождението ѝ и с малко тъга установяваме, че сега Петя можеше да навърши прекрасните 60…

Още един наш поет – още един класик

Завъртаме колелото на времето още по-бързо, за да се озовем в 1866 г. Тогава във възрожденска Трявна се ражда Пенчо Славейков. И той поет, и той оставил душа за България – и изгорял в любовта си по нея. Роден е на 27 април. Примерите, които следва, са наистина светли – възхищава се от автори като Ибсен, Ницше, Хайне. Сам оставя безсмъртни творби в нашата литературна съкровищница – „Сън за щастие”, „Кървава песен” и много други.

imena

Поглеждаме и към световните таланти

28 април отбелязваме с раждането на две наистина световни имена. На практика имахме щастието да са наши съвременници – това са Харпър Ли и Тери Пратчет. Първата – родена през 1926-а, е създала „Да убиеш присмехулник”, за която се твърди, че е сред най-добрите произведения на миналия век. А вторият пък, сър Тери, появил се в нашето измерение през 1948-а, променя развитието на жанр като фентъзи – и е безкрайно обичан заради своите романи от Света на Диска, но и за своята аура, визия за света, коспомолитност.

Последна спирка – Прага

Нашият седмичен календар завършва на 30 април – на този ден през 1883 г. в Прага пропищява за първи път Ярослав Хашек. Сигурно си мислите, че след глътка бира бебето Яра е замлъкнало доволно, но обикновено нещата в живота са много, много сложни – и доказателство е неговият войник Швейк, който казва, че и най-големият философ често е беззащитен пред глупостта човешка. Тези и много други максими правят от Хашек писател прозорлив, пък и четен дори след толкова години.

Но нали заради това четем – за да прогонваме глупостта. Така че си пожелаваме хубави дни с любимите ни книги.
tri

Имената на седмицата – това са онези творци, които заслужават миг признание, а заедно с това и нашата любов. Защото са превърнали таланта си в книги – при това в книгите, които обичаме и към които винаги се връщаме

Литературна хроника от Краси Проданов

Прочетете още

dan-brown-600x338

Романите на Дан Браун водят тълпи от туристи

Писателят навършва тази година 60 Авторът на „Шифърът на Леонардо“ и други известни книги повлиява …