Начало / Читатели / 12 книги за войната, мира и нуждата да сме по-добри хора

12 книги за войната, мира и нуждата да сме по-добри хора

Действат пречистващо и разширяват хоризонтите ни

8b97f524d01e9d1b4b0f0a1d0c363576
Големите писатели имат таланта да описват истинската същност на нещата. Понякога тръгват от реални събития, но внушението, което правят, далеч надхвърля реалността. Друг път уж изграждат сюжета си върху фиктивна основа, но в един момент се вижда, че са предвидили удивително точно онова, което идва.

Има и друг парадокс – сменят се поколения, а книгите изведнъж се оказват повече от актуални. Сякаш сме пропуснали за пореден път да научим уроците си, завъртели сме се в кръг и отново сме се озовали в изходната точка.

Всичко това важи с пълна сила за тези 12 заглавия. Бележат един особен момент от живота ни – съсредоточени през последните две години върху пандемията, изведнъж се оказа, че ни очаква още по-голям урок. Затова и ви предлагаме сега книги, в които войната е равносилна на терор – като при Маркес; изисква съпротива – както намеква Казандзакис; или пък е обещание световният ред най-накрая да се промени – в тон с Айн Ранд.

А след като прочетем някоя от тях ни се иска едно – светът да е по-съзидателен, а и хората най-сетне да са добри

13_02
„Атлас изправи рамене” – Айн Ранд

Главните герои на романа, индустриалците Дагни Тагарт и Ханк Риърдън, имат куража да управляват бизнеса си въпреки налаганите от държавата регулации и ограничения, въпреки атаките и хулите от страна на интелектуалци и политици, въпреки укорите, че експлоатират хората.

„Процесът”Франц Кафка

В „Процесът“ Кафка е провидец на големите престъпления на ХХ век, на терора и преследванията, а и на модерната днешна държава, поставила под наблюдение своите поданици.

„Братоубийците” – Никос Казандзакис

Партизани и националисти се бият в планините, обикновените хора страдат, а един свещеник се опитва да намери обяснение за тази трагедия и да открие начин да запази вярата си и да я използва за добро, докато светът му се срива.

„Убийците от Оклахома”Дейвид Гран

Разказва за време, в което Дивият запад все още съществува, но вече е настъпил Сухият режим. Това е време на икономически възход, но и на ширеща се престъпност, на алчност и тежки социални конфликти, ехото от които отеква в Америка и до днес.

„Малки големи неща”Джоди Пико

Роман за омразата и предразсъдъците, за избора, страха и надеждата. Това е една история, която за пореден път осветява грозните пукнатини във фасадата на нашата илюзия, че живеем в справедлив свят.

„Зовът на племето”Марио Варгас Льоса

Основното послание на „Зовът на племето“ е предимството на широкия хоризонт за търсещия ум пред безплодното вкопчване в първата изпречила се в живота – или наложена – идеологическа догма.

13_03

„Вест за едно отвличане”Габриел Гарсия Маркес

Реалната история за безпрецедентната серия от похищения на десет изтъкнати личности, предимно журналисти, извършена от картела на наркобарона Пабло Ескобар между 1990 г. и 1991 г.

„Последният дон”Марио Пузо

Новите босове навлизат в свещените територии на Белия дом, Ватикана, Холивуд и Лас Вегас – висшите сфери на властта, бизнеса и политиката.

„Отвъд зимата”Исабел Алиенде

Многоликият съвременен свят е белязан с мъки и страдания, с потресаваща бедност и с безнаказан терор, насилие и престъпност, но в него все пак си проправят път добротата и любовта.

„Гроздовете на гнева”Джон Стайнбек

Действието се развива по време на Голямата криза и проследява пътя на едно семейство от Оклахома до Калифорния, както и премеждията и разочарованията на неговите членове като наемни селскостопански работници.

„Отнесени от вихъра”Маргарет Мичъл

Достоверен портрет на човека, захвърлен в братоубийствена война, която парализира разума. Чрез израстването на своята героиня Скарлет американската писателка разкрива как всяка изгубена кауза променя възгледите.

„Север и юг”Елизабет Гаскел

Големият конфликт между труда и парите на индустриалния Север и красотата и уюта на аристократичния Юг. Сравняван неведнъж с „Гордост и предразсъдъци“, романът печели с невероятно пълнокръвните си герои и с това, че е удивително съвременен.

Заглавията подбра Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …