Начало / "Четящият човек" / Книгите ни правят по-уверени в Годината на Тигъра

Книгите ни правят по-уверени в Годината на Тигъра

Избираме заглавия за повече безстрашие

Illustration material of the silhouette of a bouncing tiger seen from the side. Background material with Japanese-style pattern of red and gold.

Китайският хороскоп ясно посочва, че именно Тигърът е водеща фигура сред всички твари в него. С други думи, с началото на февруари 2022-а започва година, която обещава много сила и съсредоточеност. Точно според характера на Тигъра.

Уменията му са във всяка една сфера на реалния живот – добър партньор е, силен в преговорите и прекрасен в личните отношения. Просто при него всичко се изчерпва с една дума – и тя е ДЕЙСТВИЕ.

Затова и ситуациите на нерешителност в случая само ще ни пречат. Важно е сега да си поставим цел – и да я следваме. Колкото повече се борим за нея, толкова повече уважение ще си спечелим от господаря на Новата китайска година.

А ние го търсим и в книгите – избираме точно такива, със силни герои, действени и променящи статуквото. Има какво да научим (и прочетем) за тигъра… Сега е неговото време

229328_b

Тигърът – на границата между съня и реалността

Нещо такова се случва в „Нощният тигър”. Книгата е създадена от родената в Малайзия Янгси Чу, която е израснала с митологията на Изтока. Тя вплита много от фолклора и преданията на родината си по страниците на романа – и се ражда вълнуващо четиво, което отвежда в един пъстър свят. Има и философия, и драма – важно значение в книгата играят и конфуцианските добродетели. Всичко това в сянката на Тигъра.

214786_b

Смелостта е в кръвта му

За Тигъра можем да кажем, че е обладан от безразсъдство. Показва го и Бърнард Корнуел77-годишният сега британски писател пише роман, наречен простичко „Тигърът на Шарп”. Книгата е пълна с екшън, всичко по страниците е на ръба на невъзможното – войник получава мисия да проникне като дезертьор в лагера на султан Типу, известен като Тигъра на Майсор. Писателят показва какво е смелост и кога забравяме за страха. С „Тигърът на Шарп” Корнуел слага начало на поредица, донесла му световна слава. Създава общо 24 истории, в които главната роля е именно за храбрия войник.

220001_b

Тигърът винаги търси новото

Имаме и потвърждение за това – в романа на Дейвид Гибинс „Тигърът воин”. Обикновените мисии лесно губят предизвикателството си в очите на храброто животно и покровител на китайския зодиак. Тигърът винаги иска да направи крачка напред – в неизвестното. Колкото и скъпа цена да плаща понякога… В книгата на Дейвид Гибинс го доказва един археолог – Джак Хауърд. Той тръгва през индийската джунгла в търсене на римски легионери. Открива обаче много повече – включително и истината за своя пра-прадядо. А тя действително ще го разтърси…

223059_b

Тигърът означава и стихия

Символ е на дивото, неподправеното – може да се каже първично начало. Напомня ни го Поли Кларк в своята книга „Тигър”. Канадската писателка създава красива и магична история за сибирските тигри. В търсене на автентичен материал, тя пътува до руската тайга, където събира свидетелства за величественото животно. Ражда се роман, от който затаяваме дъх – написан с рядко срещано вникване в природата на това създание. „Прекрасна и ужасяваща едновременно книга”, така пише критиката за „Тигър”.

227578_b

Сила, превърната в добродетел

Колкото и да изпъква със силата си, тигърът може да е начало и на едно преобръщане към собствените ни добродетели. Така поне ѝ се иска на Джудит Кер – и слага чайника с намерението да покани на гости точно… тигър. Нейната „Тигърът, който дойде на чай” е изключително популярна сред детската публика. Самата Джудит създава книгата за своята дъщеря. Тя е и дебютът ѝ – от 1968-а. По-късно „Телеграф” включва заглавието сред стоте задължителни за всяко дете. Сладката история учи на разбиране и любов. Всеки има своите слабости – дори Тигъра, способен да изяде всичко, което имаме у дома, а после да махне с опашка и да изчезне.

tygr

Тигрови дни си пожелаваме през Новата китайска година – нека имаме и тигрова смелост; пък понякога и неговите нокти ни се иска да размахаме :) Макар че силният е благороден – тигровите книги го доказват.

Заглавия за Новата китайска година подбра Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …