Начало / "Четящият човек" / Книгите ни правят по-уверени в Годината на Тигъра

Книгите ни правят по-уверени в Годината на Тигъра

Избираме заглавия за повече безстрашие

Illustration material of the silhouette of a bouncing tiger seen from the side. Background material with Japanese-style pattern of red and gold.

Китайският хороскоп ясно посочва, че именно Тигърът е водеща фигура сред всички твари в него. С други думи, с началото на февруари 2022-а започва година, която обещава много сила и съсредоточеност. Точно според характера на Тигъра.

Уменията му са във всяка една сфера на реалния живот – добър партньор е, силен в преговорите и прекрасен в личните отношения. Просто при него всичко се изчерпва с една дума – и тя е ДЕЙСТВИЕ.

Затова и ситуациите на нерешителност в случая само ще ни пречат. Важно е сега да си поставим цел – и да я следваме. Колкото повече се борим за нея, толкова повече уважение ще си спечелим от господаря на Новата китайска година.

А ние го търсим и в книгите – избираме точно такива, със силни герои, действени и променящи статуквото. Има какво да научим (и прочетем) за тигъра… Сега е неговото време

229328_b

Тигърът – на границата между съня и реалността

Нещо такова се случва в „Нощният тигър”. Книгата е създадена от родената в Малайзия Янгси Чу, която е израснала с митологията на Изтока. Тя вплита много от фолклора и преданията на родината си по страниците на романа – и се ражда вълнуващо четиво, което отвежда в един пъстър свят. Има и философия, и драма – важно значение в книгата играят и конфуцианските добродетели. Всичко това в сянката на Тигъра.

214786_b

Смелостта е в кръвта му

За Тигъра можем да кажем, че е обладан от безразсъдство. Показва го и Бърнард Корнуел77-годишният сега британски писател пише роман, наречен простичко „Тигърът на Шарп”. Книгата е пълна с екшън, всичко по страниците е на ръба на невъзможното – войник получава мисия да проникне като дезертьор в лагера на султан Типу, известен като Тигъра на Майсор. Писателят показва какво е смелост и кога забравяме за страха. С „Тигърът на Шарп” Корнуел слага начало на поредица, донесла му световна слава. Създава общо 24 истории, в които главната роля е именно за храбрия войник.

220001_b

Тигърът винаги търси новото

Имаме и потвърждение за това – в романа на Дейвид Гибинс „Тигърът воин”. Обикновените мисии лесно губят предизвикателството си в очите на храброто животно и покровител на китайския зодиак. Тигърът винаги иска да направи крачка напред – в неизвестното. Колкото и скъпа цена да плаща понякога… В книгата на Дейвид Гибинс го доказва един археолог – Джак Хауърд. Той тръгва през индийската джунгла в търсене на римски легионери. Открива обаче много повече – включително и истината за своя пра-прадядо. А тя действително ще го разтърси…

223059_b

Тигърът означава и стихия

Символ е на дивото, неподправеното – може да се каже първично начало. Напомня ни го Поли Кларк в своята книга „Тигър”. Канадската писателка създава красива и магична история за сибирските тигри. В търсене на автентичен материал, тя пътува до руската тайга, където събира свидетелства за величественото животно. Ражда се роман, от който затаяваме дъх – написан с рядко срещано вникване в природата на това създание. „Прекрасна и ужасяваща едновременно книга”, така пише критиката за „Тигър”.

227578_b

Сила, превърната в добродетел

Колкото и да изпъква със силата си, тигърът може да е начало и на едно преобръщане към собствените ни добродетели. Така поне ѝ се иска на Джудит Кер – и слага чайника с намерението да покани на гости точно… тигър. Нейната „Тигърът, който дойде на чай” е изключително популярна сред детската публика. Самата Джудит създава книгата за своята дъщеря. Тя е и дебютът ѝ – от 1968-а. По-късно „Телеграф” включва заглавието сред стоте задължителни за всяко дете. Сладката история учи на разбиране и любов. Всеки има своите слабости – дори Тигъра, способен да изяде всичко, което имаме у дома, а после да махне с опашка и да изчезне.

tygr

Тигрови дни си пожелаваме през Новата китайска година – нека имаме и тигрова смелост; пък понякога и неговите нокти ни се иска да размахаме :) Макар че силният е благороден – тигровите книги го доказват.

Заглавия за Новата китайска година подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Децата се учат да четат и мислят с активни карти

Обучението с тях е динамично Слънчевите дни са все повече – затова и децата също …