Начало / Читатели / Книгите са естествената ни компания в студеното време

Книгите са естествената ни компания в студеното време

Вдъхновяващи и сгряващи сюжети за зимните месеци

Mug-Outlander-Novel-Go-Tell-The-Bees-That-I-Am-Go-ornament-4

Празниците останаха вече само спомен, макар че на хоризонта се задават нови – например днешният Атанасовден, пъсле пък Трифон Зарезан и Денят на влюбените. Така или иначе януари и февруари са неприятно време, в което търсим топлина и светлина повече от всякога. Каквито и да са температурите навън, имаме чувството, че нещо ни липсва… Може би е просто хубава книга! Книга, която да извика слънцето в нас и да ни накара да се усмихнем. Затова избираме сега сюжети, които раздвижват кръвта и в същото време напомнят, че след най-облачния ден идва нещо хубаво… И на обзора, и в самите нас.

Зимата е такъв сезон – оставаме повече насаме със себе си. Точно затова книгите са естествената ни компания сега. Стоплят ни чудотворно и ни помагат да преодолеем късите дни. Ето такива са заглавията, към които посягаме

2022-01-17_11-30-08_981

Изкуството като път към себе си

Прелестна с цветовете, които рисува, е „Синът на майстора на маски”. Да, книга е, но нюансите и оттенъците в нея казват много! А причината се крие в това, че Кийоки учи изобразително изкуство. Проблемът е, че уважението към традициите се борят в душата му с изкушението от непознатото, новото. Кийоки копнее за Париж и неговите импресионисти, мечтае за Стария континент, в който рамки няма, а той може да е себе си. Чудесното в този роман е фактът, че неговата авторка, Алисън Ричман, е сама художничка. Пише „Синът на майстора на маски” на базата на усещанията си от Япония. Създава и аспирантура, в която частично се посвещава на изработването на маски. И макар че книгата носи своите противоречия, от нея лъха на пролетен цвят, на сбъдната младост.

2022-01-17_11-30-09_775

Пътешествие в миналото и любовта

„Храмът на хилядата лица” е нещо като по-романтична версия на приключенията на Индиана Джоунс. Мястото, на което се развиват събитията в романа на Джон Шорс, също е екзотично – империята на кхмерите. Значи предстои удивително пътуване в миналото, а наш личен придружител в древната история ще е принц Джаявар заедно със своята съпруга Аядеви. Но книгата е нещо повече от приятна почивка, защото напрежение по страниците също не липсва. На власт е жестокият Индраварман, който смазва със сила всяко неподчинение. Нужно е да отбележим, че Джон Шорс, създателят на „Храмът на хилядата лица”, обича искрено културата на Изтока. Живее в Япония и прави със собствени средства преход през цяла Азия, като общува с познати и непознати култури. Така че пише книгата си и със събрания личен опит. В резултат романът е истински привлекателен, многообещаващ.

2022-01-17_11-30-10_614

Топла като мъркаща топчица

Имаше проучване, че ако четем книга в компанията точно на котка, ефектът се удвоява – и изпитваме неземна релаксация. В случая със „Светът на Нала” полезният коефициент може и да се утрои, защото главен герой е пак… котка. Нала, както е името ѝ, се превръща във верен спътник на един млад човек, Дийн Никълсън, който иска да открие нови хоризонти в света и себе си. Може би пък тя е всичко, което е търсил… „Светът на Нала” се движи по тънката граница между художественото и документалното, а социалните мрежи превръщат странстващата двойка във феномен. Затова и книжното издание се сдобива с толкова голям успех – пък и пример как човек може да е в наши дни свободен. Стигат всъщност книга, котка и велосипед.

2022-01-17_11-30-11_397

Любовта на езика на индианците

„Хиляда луни” е още едно прелестно преживяване някъде надалеч, в лоното на непознати нрави и обичаи. Себастиан Бари ни среща по страниците на книгата с народа на лакотите. Уинона обаче трябва да загърби миналото на своето племе и да се справи с настоящето. Понякога това е среща непредвидена и дори жестока – като в книгата на Бари. Ирландският автор е смятан за един от най-добрите съвременни писатели в родината си. Доказателство са спечелените от него награди „Коста”, пък и номинации за още по-престижния „Букър”. „Хиляда луни” е поредното доказателство за таланта му.

2022-01-17_11-30-12_201

Горещи преживявания с виолончело

Музикалният инструмент се превръща в символ на еротиката по страниците на „Дневникът на прелюбодейката”. На първо място обаче ни очаква добре написана и стилна книга, излязла изпод перото на Кърт Левиант. Изключително интересен като автор, американецът от еврейски произход отбелязва през 2022-а своята 90-годишнина. В книгите си търси най-вече знаците на съвремието ни, но ги разглежда през наследеното от минали епохи. Така че и в „Дневникът на прелюбодейката” ни очакват много изненади… Условието е да се впуснем без резерви по страниците ѝ. А там болката и любовта вървят ръка за ръка.

Книги, които стоплят и вдъхновяват, са това. Всяка от тях е достатъчно увлекателна, че да смени декорите на зимата. Малките провокации в тях ни карат да видим живота другояче. Пък и доказателство, че четенето винаги е еликсир.

Пет предложения от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed (1)

Седем украински писатели, познати по света

Литературата на страната сега е във възход Грами-церемонията преди седмици събуди апетита за украинска литература. …