Начало / Читатели / Книгите са естествената ни компания в студеното време

Книгите са естествената ни компания в студеното време

Вдъхновяващи и сгряващи сюжети за зимните месеци

Mug-Outlander-Novel-Go-Tell-The-Bees-That-I-Am-Go-ornament-4

Празниците останаха вече само спомен, макар че на хоризонта се задават нови – например днешният Атанасовден, пъсле пък Трифон Зарезан и Денят на влюбените. Така или иначе януари и февруари са неприятно време, в което търсим топлина и светлина повече от всякога. Каквито и да са температурите навън, имаме чувството, че нещо ни липсва… Може би е просто хубава книга! Книга, която да извика слънцето в нас и да ни накара да се усмихнем. Затова избираме сега сюжети, които раздвижват кръвта и в същото време напомнят, че след най-облачния ден идва нещо хубаво… И на обзора, и в самите нас.

Зимата е такъв сезон – оставаме повече насаме със себе си. Точно затова книгите са естествената ни компания сега. Стоплят ни чудотворно и ни помагат да преодолеем късите дни. Ето такива са заглавията, към които посягаме

2022-01-17_11-30-08_981

Изкуството като път към себе си

Прелестна с цветовете, които рисува, е „Синът на майстора на маски”. Да, книга е, но нюансите и оттенъците в нея казват много! А причината се крие в това, че Кийоки учи изобразително изкуство. Проблемът е, че уважението към традициите се борят в душата му с изкушението от непознатото, новото. Кийоки копнее за Париж и неговите импресионисти, мечтае за Стария континент, в който рамки няма, а той може да е себе си. Чудесното в този роман е фактът, че неговата авторка, Алисън Ричман, е сама художничка. Пише „Синът на майстора на маски” на базата на усещанията си от Япония. Създава и аспирантура, в която частично се посвещава на изработването на маски. И макар че книгата носи своите противоречия, от нея лъха на пролетен цвят, на сбъдната младост.

2022-01-17_11-30-09_775

Пътешествие в миналото и любовта

„Храмът на хилядата лица” е нещо като по-романтична версия на приключенията на Индиана Джоунс. Мястото, на което се развиват събитията в романа на Джон Шорс, също е екзотично – империята на кхмерите. Значи предстои удивително пътуване в миналото, а наш личен придружител в древната история ще е принц Джаявар заедно със своята съпруга Аядеви. Но книгата е нещо повече от приятна почивка, защото напрежение по страниците също не липсва. На власт е жестокият Индраварман, който смазва със сила всяко неподчинение. Нужно е да отбележим, че Джон Шорс, създателят на „Храмът на хилядата лица”, обича искрено културата на Изтока. Живее в Япония и прави със собствени средства преход през цяла Азия, като общува с познати и непознати култури. Така че пише книгата си и със събрания личен опит. В резултат романът е истински привлекателен, многообещаващ.

2022-01-17_11-30-10_614

Топла като мъркаща топчица

Имаше проучване, че ако четем книга в компанията точно на котка, ефектът се удвоява – и изпитваме неземна релаксация. В случая със „Светът на Нала” полезният коефициент може и да се утрои, защото главен герой е пак… котка. Нала, както е името ѝ, се превръща във верен спътник на един млад човек, Дийн Никълсън, който иска да открие нови хоризонти в света и себе си. Може би пък тя е всичко, което е търсил… „Светът на Нала” се движи по тънката граница между художественото и документалното, а социалните мрежи превръщат странстващата двойка във феномен. Затова и книжното издание се сдобива с толкова голям успех – пък и пример как човек може да е в наши дни свободен. Стигат всъщност книга, котка и велосипед.

2022-01-17_11-30-11_397

Любовта на езика на индианците

„Хиляда луни” е още едно прелестно преживяване някъде надалеч, в лоното на непознати нрави и обичаи. Себастиан Бари ни среща по страниците на книгата с народа на лакотите. Уинона обаче трябва да загърби миналото на своето племе и да се справи с настоящето. Понякога това е среща непредвидена и дори жестока – като в книгата на Бари. Ирландският автор е смятан за един от най-добрите съвременни писатели в родината си. Доказателство са спечелените от него награди „Коста”, пък и номинации за още по-престижния „Букър”. „Хиляда луни” е поредното доказателство за таланта му.

2022-01-17_11-30-12_201

Горещи преживявания с виолончело

Музикалният инструмент се превръща в символ на еротиката по страниците на „Дневникът на прелюбодейката”. На първо място обаче ни очаква добре написана и стилна книга, излязла изпод перото на Кърт Левиант. Изключително интересен като автор, американецът от еврейски произход отбелязва през 2022-а своята 90-годишнина. В книгите си търси най-вече знаците на съвремието ни, но ги разглежда през наследеното от минали епохи. Така че и в „Дневникът на прелюбодейката” ни очакват много изненади… Условието е да се впуснем без резерви по страниците ѝ. А там болката и любовта вървят ръка за ръка.

Книги, които стоплят и вдъхновяват, са това. Всяка от тях е достатъчно увлекателна, че да смени декорите на зимата. Малките провокации в тях ни карат да видим живота другояче. Пък и доказателство, че четенето винаги е еликсир.

Пет предложения от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …