Начало / Свят / И „Гугъл” ще отбележи 200-годишнината от рождението на Чарлс Дикенс

И „Гугъл” ще отбележи 200-годишнината от рождението на Чарлс Дикенс

Утре, 7 февруари, „Гугъл” ще отбележи 200-годишнината от рождението на Чарлс Дикенс като смени оригиналното си лого за 24 часа. На индекс страницата  на търсачката ще бъде пуснат микс от емблематичните герои на класика. Така нареченият „Дудъл” вече е активен в Нова Зеландия.

В същото време в родината на Дикенс – Англия, се разгаря спор затова кога творчеството на писателя трябва да се изучава в училищата. Министърът на училищата на Великобритания Ник Гиб смята, че децата още в начално училище трябва да четат Дикенс, отбелязва „Индипендънт”. Според него, това би било решаващо за техните навици за четене. „Всяко дете трябва да е чело поне един роман от Чарлс Дикенс преди да е навършило 11 години”, убеден е Гиб.

Клеър Томалин, чиято книга „Чарлс Дикенс: Живот” (2011 г.) получи много високи оценки от критиците, не е на това мнение обаче. „Днешните деца задържат вниманието си върху едно нещо за кратко. Интернет и телевизията им предлагат голям избор и те бързо губят концентрацията си. За да бъде разбран Дикенс, трябва вниманието да бъде съсредоточено върху неговото творчество”, категорична е Томалин.
Тя засвидетелства  своята признателност към Дикенс, заявявайки, че „той е най-великият в английската литература след Шекспир. Това, което е писал преди толкова години, продължава да е актуално – пропастта между богати и бедни, корумпирани финансисти и политици, каквото се сетите. Той го е казал още тогава”.

200 години от рождението на викторианския автор ще бъде отбелязано и от кралската институция. Принцът на Уелс и дукесата на Корнуел ще поднесат цветя на гроба на Дикенс, който се намира в Уестминстърското абатство. Там са погребани още и Исак Нютон, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др.

Свързани заглавия
Гугъл” почете Марк Твен
Google стана „Гугъл” за 24 май

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …