Начало / Читатели / Три коледни послания от книгите

Три коледни послания от книгите

Измъкваме ги от страниците им – заслужават си обаче да ги прочетем целите

267630154_4624131257670867_5046349096133868904_n

Чудесата, които толкова търсим по Коледа, всъщност са обикновено дребни неща – изразяват се в прегръдка, целувка, доверие… А толкова много книги ни учат именно на тях. При това от всякакви жанрове – книги, в които се обсъжда най-важното. Как да останем хора, как сърцата ни да са отворени. Да събуждаме доверие и заедно с това да работим в името на споделеността и любовта. А това си е вече една малка Коледа – всеки път, щом го усетим в себе си.

Ето сега обаче няколко книги, които крият симпатични послания – двойно по-силни именно в такива хубави дни

tri

Изразете собствената си доброта

Помага ни да го направим Колийн Хувър – с „Най-доброто в теб”. Това е четиво за топли моменти – именно като Коледа. Колийн пише някак романтично, като ни кара да повярваме, че всичко ще е наред, че нещата ще се подредят… А с това събужда и вътрешната ни сила.

Героите ѝ са най-обикновени хора – имат и светла, и тъмна страна… Така е и в „Най-доброто в теб”. Куин и Греъм се срещат, влюбват се… Но съществува ли такова нещо като любов за цял живот? И кое разделя двама души, които са били толкова искрени в началото един към друг?

Това прави 42-годишната сега американка – учи ни да преоткриваме любовта, да вярваме в нея въпреки обстоятелствата. И „Най-доброто в теб” е прекрасен пример, че мисията е възможна. Най-важното, което книгата напомня, е фактът, че всички сме несъвършени. Но и всички търсим съвършеното… Нали това са и самите празници сега! Можем да ги започнем именно с тази книга. А да продължим например с прегръдка…

Умението да ценим живота е повече от важно

Хубаво е да знаем как работи организмът, за да има синхрон между тялото и духа. Любопитна в това отношение е „Ефектът на теломерите” от нобеловия лауреат Елизабет Блекбърн.

Какво ни дава тази книга… На първо място, усещането, че вместо болестите с възрастта може да дойдат доста приятни времена… Теломерите са специална ДНК, която е в края на хромозомите. Именно на това се посвещава д-р Блекбърн заедно с колегата си д-р Епъл.

Ефектът на теломерите на първо място променя собствената ни представа за нас самите – за това как функционира тялото. Споменатите теломери се скъсяват с годините и така сякаш отварят врата пред болестите.

Звучи като във фентъзи роман, но д-р Блекбърн и д-р Епъл обясняват много добре всичко! Голямото откритие на Елизабет Блекбърн всъщност е как да възстановим теломерите – това може да се случи чрез ензим на име теломераза.

Ето между другото какви съвети дава носителят на Нобелова награда – като имате предвид колко време ще прекараме на трапезата покрай много празници, сега са особено актуални! Та според д-р Блекбърн червеното месо и захарта направо съсипват нашите теломери. Внимателно трябва да подхождаме и към хранителните добавки, казва ученият. А омега-3 е нещо, което е добро за теломерите.

По-вредни от храната обаче могат да са емоциите… Д-р Блекбърн стига до извода, че злобата, враждебността или пък песимизмът са много вредни за теломерите. Негативните мисли са голямо зло за тях. Затова и дните покрай Коледа са малка благословия, понеже ни насищат с добро, с оптимизъм. Съответно и със здраве.

Време е да се превърнем отново в деца

Нали непрекъснато говорим за духа на Коледа, за магията ѝ… А е трудно да останем рационални възрастни и да почувстваме всичко това. Просто празниците са време пак да сме деца – и затова грабваме „Магични мистерии”, които ни се изпречват пред погледа в „Хеликон”. Книгата от две части (сега налична е втората) представлява едно такова приказно преживяване, което отърсва от всички проблеми. Чудесна е за деца и тийнейджъри, но и възрастни сигурно ще се зачетат с удоволствие. Защото е истински приключенски роман, който те потапя в атмосфера на загадки и тайнства.

Може да се каже, че авторът Нийл Патрик Харис сам е истински магьосник. Сега на 48, той има много участия в киното. Дейно се занимава и с това да озвучава герои в любими анимационни истории.

Та такъв човек е хванал перото да напише и книга. Резултатът е „Магични мистерии”. Главният герой, разбира се, е фокусник – досущ като автора. Момчето решава да потърси щастието си само, намира приятели, но пред него се изправя голямо зло…

Така се ражда книга за магии, но също и за приятелството, за това колко сме силни, когато не сме сами… Все неща, за които си даваме сметка, че са важни, покрай Коледа.

266889492_4616815838402409_3061154701243731917_n

Да сме добри, да се радваме на живота и да гледаме на проблемите с очите на деца – това са нашите три послания от книгите. Струва ни се, че само тях да сбъднем – пак ще открием неподозирано щастие. Което прави всичко различно – някак магично и вълшебно. Точно такива нека да са празниците ни… Сякаш извадени от книга!

Коледно пожелание от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …