Начало / Читатели / Три коледни послания от книгите

Три коледни послания от книгите

Измъкваме ги от страниците им – заслужават си обаче да ги прочетем целите

267630154_4624131257670867_5046349096133868904_n

Чудесата, които толкова търсим по Коледа, всъщност са обикновено дребни неща – изразяват се в прегръдка, целувка, доверие… А толкова много книги ни учат именно на тях. При това от всякакви жанрове – книги, в които се обсъжда най-важното. Как да останем хора, как сърцата ни да са отворени. Да събуждаме доверие и заедно с това да работим в името на споделеността и любовта. А това си е вече една малка Коледа – всеки път, щом го усетим в себе си.

Ето сега обаче няколко книги, които крият симпатични послания – двойно по-силни именно в такива хубави дни

tri

Изразете собствената си доброта

Помага ни да го направим Колийн Хувър – с „Най-доброто в теб”. Това е четиво за топли моменти – именно като Коледа. Колийн пише някак романтично, като ни кара да повярваме, че всичко ще е наред, че нещата ще се подредят… А с това събужда и вътрешната ни сила.

Героите ѝ са най-обикновени хора – имат и светла, и тъмна страна… Така е и в „Най-доброто в теб”. Куин и Греъм се срещат, влюбват се… Но съществува ли такова нещо като любов за цял живот? И кое разделя двама души, които са били толкова искрени в началото един към друг?

Това прави 42-годишната сега американка – учи ни да преоткриваме любовта, да вярваме в нея въпреки обстоятелствата. И „Най-доброто в теб” е прекрасен пример, че мисията е възможна. Най-важното, което книгата напомня, е фактът, че всички сме несъвършени. Но и всички търсим съвършеното… Нали това са и самите празници сега! Можем да ги започнем именно с тази книга. А да продължим например с прегръдка…

Умението да ценим живота е повече от важно

Хубаво е да знаем как работи организмът, за да има синхрон между тялото и духа. Любопитна в това отношение е „Ефектът на теломерите” от нобеловия лауреат Елизабет Блекбърн.

Какво ни дава тази книга… На първо място, усещането, че вместо болестите с възрастта може да дойдат доста приятни времена… Теломерите са специална ДНК, която е в края на хромозомите. Именно на това се посвещава д-р Блекбърн заедно с колегата си д-р Епъл.

Ефектът на теломерите на първо място променя собствената ни представа за нас самите – за това как функционира тялото. Споменатите теломери се скъсяват с годините и така сякаш отварят врата пред болестите.

Звучи като във фентъзи роман, но д-р Блекбърн и д-р Епъл обясняват много добре всичко! Голямото откритие на Елизабет Блекбърн всъщност е как да възстановим теломерите – това може да се случи чрез ензим на име теломераза.

Ето между другото какви съвети дава носителят на Нобелова награда – като имате предвид колко време ще прекараме на трапезата покрай много празници, сега са особено актуални! Та според д-р Блекбърн червеното месо и захарта направо съсипват нашите теломери. Внимателно трябва да подхождаме и към хранителните добавки, казва ученият. А омега-3 е нещо, което е добро за теломерите.

По-вредни от храната обаче могат да са емоциите… Д-р Блекбърн стига до извода, че злобата, враждебността или пък песимизмът са много вредни за теломерите. Негативните мисли са голямо зло за тях. Затова и дните покрай Коледа са малка благословия, понеже ни насищат с добро, с оптимизъм. Съответно и със здраве.

Време е да се превърнем отново в деца

Нали непрекъснато говорим за духа на Коледа, за магията ѝ… А е трудно да останем рационални възрастни и да почувстваме всичко това. Просто празниците са време пак да сме деца – и затова грабваме „Магични мистерии”, които ни се изпречват пред погледа в „Хеликон”. Книгата от две части (сега налична е втората) представлява едно такова приказно преживяване, което отърсва от всички проблеми. Чудесна е за деца и тийнейджъри, но и възрастни сигурно ще се зачетат с удоволствие. Защото е истински приключенски роман, който те потапя в атмосфера на загадки и тайнства.

Може да се каже, че авторът Нийл Патрик Харис сам е истински магьосник. Сега на 48, той има много участия в киното. Дейно се занимава и с това да озвучава герои в любими анимационни истории.

Та такъв човек е хванал перото да напише и книга. Резултатът е „Магични мистерии”. Главният герой, разбира се, е фокусник – досущ като автора. Момчето решава да потърси щастието си само, намира приятели, но пред него се изправя голямо зло…

Така се ражда книга за магии, но също и за приятелството, за това колко сме силни, когато не сме сами… Все неща, за които си даваме сметка, че са важни, покрай Коледа.

266889492_4616815838402409_3061154701243731917_n

Да сме добри, да се радваме на живота и да гледаме на проблемите с очите на деца – това са нашите три послания от книгите. Струва ни се, че само тях да сбъднем – пак ще открием неподозирано щастие. Което прави всичко различно – някак магично и вълшебно. Точно такива нека да са празниците ни… Сякаш извадени от книга!

Коледно пожелание от Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …