Начало / Автори / Писатели от класа – честваме Удхаус и Оскар Уайлд

Писатели от класа – честваме Удхаус и Оскар Уайлд

Сред имената на седмицата е и нашата Фани Попова-Мутафова

120138891_1223875871320617_1402753398927889718_n

Може да се каже, че идват „писателски” дни – ще честваме съкровищницата с думи, оставена от безспорни таланти. Това пък, както обикновено, е повод да разтворим и тяхна книга. А до един са любими имена…

На 14 октомври например има истинско стълпотворение от писатели-рожденици. Навършват се 177 години от появата на бял свят на Ницше. Философията му звучи повече от пълноценно и днес, през 21. век. Препоръчваме ви да надникнете в непубликуваното му приживе наследство. Сега е в симпатично томче, наречено „Тъй рече Ницше…”.

И от сериозното в живота веднага посягаме към умението да гледаме леко на нещата. И за него се иска всъщност да си философ, ако съдим по любимия Удхаус. Той пък е роден преди 142 години – пак на този 14 октомври. Едно от най-обичаните заглавия на английския хуморист е „Сбогом на всички котки”. Джийвс и Устър заслужават широката ни усмивка при всякакви обстоятелства!

Що се касае до Иля Илф, при него абсурдите се оказват наистина плодотворни. С помощта на Евгений Петров ги превръщат в поредица от необикновено забавни приключения, доказателствата са например в „Златният телец”. Преди 124 години е роден съветският писател и сатирик.

imena

Сега най-накрая преместваме датата на календара, защото и на 16 октомври съзираме добре познати имена – като това на Оскар Уайлд. „Действията са първата трагедия в живота, а думите – втората”, казва на едно място, но явно не слуша сам себе си, щом е написал толкова въздействащи творби. Но и само афоризмите му да разтворите, пак ще научите много от родения преди 167 години писател.

И накрая едно българско име – това на Фани Попова-Мутафова. Пак на 16 октомври с почит и любов отбелязваме 119 години от нейното рождение. Ако искате да научите повече за нея, препоръчваме ви документалния филм „Малката маркиза”. Иначе в „Хеликон” още сега може да се насладите на някоя от царските ѝ книги – да речем „Последният Асеновец”.

korici

Хубавите книги по правило вдъхват надежда – идеите в тях ни карат да повярваме, че светът е хубаво място. А мисията на оето ще пребъде. Вдъхновяват ни всъщност и ние да живеем с пълно сърце

Имената на седмицата изреди Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …