Начало / Интервюта / Ник Уилямс: Бъдещето ще принадлежи на хората, които са открили собствените си таланти

Ник Уилямс: Бъдещето ще принадлежи на хората, които са открили собствените си таланти

Ник Уилямс (54) е англичанин. Автор е на бестселъра „Работата, за която сме родени“ (The Work We Were Born To Do). Има успешна кариера в търговията, но променя рязко живота си, защото съзнавал, че не е щастлив. Сега е директор на едно от най-големите духовни средища в Лондон – проектът „Алтернативи“, който събира под покрива си световни автори и лектори като Дийпак Чопра, Уейн Дайър и др.
…………………………………………………

Какво е вашето призвание?
–    Според мен призванието е обещанието, което даваме вътре в душата си да допринесем за това светът да стане едно по-добро място. Много често, като се стремим да го спазваме, то ни кара да израстваме и да поемаме рискове, прави ни истински щастливи и ни носи дълбоко удовлетворение. Моето лично призвание е да внасям светлина в професионалния живот на хората, да ги вдъхновявам да повярват в своите собствени способности и да постигнат щастие и удовлетворение в работата си.

Какво не им достига на хората в това отношение? С какво им помагате?
–    Опитът ми показва, че хората, които не са щастливи в работата си, са твърде много. Понякога тя просто не им пасва, друг път не ги удовлетворява. Те работят за да правят пари, но им липсват вдъхновяващи преживявания, не изпитват радост. Това, което не успяват да постигнат, е всъщност да се покажат такива, каквито са – цялостни и автентични, много по-често играят роли, вместо да бъдат наистина себе си. Аз им помагам да започнат да си представят отново каква е тяхната мечтана работа, да открият това, за което са родени, да намерят собствените си силни страни и да действат според тях, да приемат, че са талантливи и надарени.

Всички ли са готови да получат помощ, да тръгнат по нов път?
–    Някои хора са готови и действително искат да променят нещо в живота си, други се страхуват. Промяната и поемането към неизвестното обикновено са плашещи за хората. Забелязал съм, че най-често се променяме или заради вдъхновението, което ни е обзело, или заради отчаянието, което ни е връхлетяло. За съжаление повечето от хората страдат много и оставят нещата истински да се влошат, преди да се мотивират да променят нещо в живота си или да си дадат позволение за промяна. Да избереш да работиш това, което смяташ за свое призвание, може да означава да излезеш от утъпканите пътеки на конвенционалната кариера, което може да изглежда страшно, но означава също и че ще постигнеш по-голямо щастие, удовлетворение и успех.

Преди сте продавали компютри, сега „продавате” напътствия и вдъхновение. Според по-скептичните хора това е просто поредният много добър начин за изкарване на пари. Какво бихте им отговорили?
–    Със сигурност е полезно за здравето да бъдем скептични до известна степен. Аз всъщност оспорвам вярването, което имаме, че можем да печелим пари само като работим нещо, което не обичаме, или пък че можем да работим нещо любимо, но не трябва да очакваме да правим пари от него. За себе си знам, че моята мотивация не са парите, а вдъхновението, но просто съм подходил интелигентно, като съм превърнал това, което обичам, в успешен бизнес. Не работя, за да ми плащат, но реално ми плащат за това, което правя. И дори и да не се нуждаех от пари, пак щях да работя същото.

С какво вашите книги и внушения са по-различни от останалите книги с подобна тематика?
–    Темата за откриването и изживяването на собственото ни призвание и цел в живота е вечна и универсална. Моите идеи не са по-различни, но аз ги изразявам по автентичен начин, защото самият аз съм осъществил големи промени в собствения си живот и говоря от позицията на личния си опит. Говоря за онези дълбоки копнежи, които действително изглеждат вечни и универсални – копнежът да се почувстваш пълноценен, да откриеш смисъла, да живееш истински и щастлив живот.

Кои са вашите читатели, вашият таргет, хората, на които говорите? Как изглеждат, какво е общото между тях?
–    Моята аудитория се състои от три основни групи хора. Първата са хората, които са на кръстопът и искат да погледнат на живота си по нов начин и да се сдобият с усещането за цел. Втората са корпорации и компании, които знаят, че успехът в бизнеса идва, когато хората в него са ангажирани и вдъхновени, затова те искат да ги окуражат да дават най-доброто от себе си и да развиват потенциала си. Третата група бих нарекъл вдъхновените предприемачи – или хората, които започват да изграждат свой собствен бизнес, водени от призванието си и от вътрешния си порив.

Хората, които са си сбъркали професията са невероятна ниша в съвременния свят, след криза…
–    Да, в период като този свободните работни места са по-малко и затова са много повече хората, които решават да преоткрият собствените си страсти, това което наистина ги вълнува и биха вършили с любов, вместо да продадат душите си просто колкото да преживяват. Мисля, че бъдещето ще принадлежи все повече и повече на хората, които са открили собствените си дарби и таланти – това, в което лично те са особено добри. Тогава истински успешни ще бъдат тези, които са вдъхновени и смели, и са готови да поемат отговорност.

С индивидуални клиенти ли предпочитате да работите или по-скоро с бизнеса? Кои от тях са по-склонни да внесат промяна в света на работата като цяло?
–    Предпочитам повече индивидуалната работа, особено с вдъхновените предприемачи, защото обичам да запалвам вътрешната искра в хората, за да могат да действат, без да имат нужда от разрешението или одобрението на който и да било друг. Обичам да работя с хора, които се радват на изграждането на собствената си свобода и автономност и са щастливи да бъдат истински, такива, каквито са. Според мен всичко започва от самия човек – една вдъхновена личност, която е дръзнала да поведе сама себе си, може да повлияе върху живота на милиони други хора.

Съветите, които предлагате, авторски ли са или по-скоро авторска е комбинацията от отдавна познати философии и практики?
–    Повечето от работата ми е авторска. Но съм и дълбоко повлиян и вдъхновен от стотици други хора през последните двайсет години, така че съм много благодарен на тези, от които съм се учил.

Как гледате на официалните религии в днешно време – заимствате ли от техните идеи за духовност или по-скоро им се противопоставяте?
–    Опитвам се да не се противопоставям на никого. Моят подход е свързан по-скоро с дълбоката духовност и с вярата в божествената същност на духа във всеки един от нас, духът, който съществува отвъд всякакви религиозни догми или вероучения. Според мен всяка религия носи истина в себе си, но за съжаление тази истина често се изопачава. Аз съм възпитан като методист, но заимствам от много различни традиции. Според мен наличието на толкова много духовно познание в днешно време е истински вълнуващо.

В книгата не се страхувате да говорите за грешките и слабостите си. Това важна част от пътуването ви ли е? Какво бихте казали на младите хора, които са устремени към успеха на всяка цена?
–    Когато сме по-млади, много често се чувстваме силно привлечени от успеха, който се изразява в пари, статус и красиви материални придобивки. Иска ми се да вярвам, че като остаряваме, започваме да се приемаме повече такива, каквито сме. И макар че сега съм успешен в това, което правя, все още има много неща в мен, които ме карат да се чувствам слаб, уязвим и неуспял. Няма смисъл да отричаме тези неща. Аз лично съм установил, че колкото по-честни и открити са хората, толкова повече аз самият им вярвам и толкова повече ме вдъхновяват. Така че се стремя да съм честен и открит, за да мога да вдъхновявам другите.

Каква е вашата дефиниция за успеха?
–    Успехът за мен в днешно време означава просто да бъдеш щастлив, а това на свой ред се постига с все по-голяма и по-голяма степен на приемане и любов към себе си. Успех за мен е да действам и да давам най-доброто от себе си в собствената си работа, да проявявам същността си, да надвивам страховете и съпротивите си и да окажа влиянието върху живота, което знам, че съм роден да окажа.

 

Интервюто на Маргарита Асадурова е публикувано в сайта capital.bg/light  през февруари 2011.
 (Със съкращения)

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …