Начало / "Четящият човек" / Книги за самотен остров

Книги за самотен остров

Няколко заглавия, които ни помагат да почувстваме лятото

max-dqhUKFogpoI-unsplash

Да останем сами с любимо четиво често е трудна мисия през повечето време. Лятото обаче е времето на неограничените възможности. Пък и мечтите са по-смели. Например – ние и любимите ни книги на самотен остров.

Всъщност „островната” тематика е добре позната и обичана. Много писатели се изкушават да закарат героите си, пък и своите читатели, именно някъде надалеч… от всички и всичко.

Ето няколко примера за това – книги, в които действието се развива на остров. В тях има любов, срещи… също и жертви, но най-вече слънце

01

Хърватският Лошин е място за бриз и прегръдки

Там ни води София Каспари в „Заедно на слънчевия остров”. Зад това име се крие всъщност немската писателка на исторически романи Кирстен Шуцхофер. Интересното е, че обича да пътешества в Южна Америка, но за действието на книгата си избира остров в европейски води. Лошин е в северната част на Хърватия, като населението му е под 10 хил. души. Именно там Сандра ще види за първи път след много години голямата си ученическа любов. Живописния пейзаж, по всичко личи, ще разпали отново любовта им.

223186_b

Сардиния на косъм от трагедията

Сара Алегзандър умее да преплита сюжетни нишки – и така изгражда истински завладяващия „Среща в Сардиния”. Романът разказва история, която започва още в средата на миналия век. Очарователният декор на острова всъщност приютява много тайни помисли и страсти. Кармела трябва да избира между годеника си Франко и пришълец от Америка – капитан Джо Кавано. Но всъщност… сама изчезва. И нейната племенница трябва да събере разпиления пъзел, за да види какво се е случило със съдбите на шепа хора под слънцето на Сардиния.

229908_b

Австралийски остров привлича парченца от миналото

Магнетик Айлънд, както си личи по името му, е райско кътче в Коралово море – източно от Австралия. Там е например и Големият бариерен риф, за да си създадете по-точна представа за какво говорим… И точно на Магнетик Айлънд Фрея се събира с майка си и леля си – в „Тайни от острова” на Барбара Ханей. Но и авторката го е замислила добре – островът се оказва великолепно място да изчистят всичко, което им е пречело през годините. Житейските драми на фона на застиналата в красотата си природа кара читателя да въздъхне… и да погледне на живота си също другояче.

230017_b

Португалската Мадейра е като път към себе си

Точно така разбира нещата и Лиза – заминава там, за да открие онова, което е пропускала в живота си и което я е отклонявало от големите неща. Среща невероятни хора – и магията се ражда. „Песента на буревестника” е красива книга, създадена от Мина Бейтс. Помагат ѝ райските гледки на Мадейра – остров от едноименния архипелаг, сравняван често и с градина.

230072_b

Корфу е запазено място за приключения

Усеща го и Беки Роуз, която всъщност отива да работи на гръцкия остров. Представите ѝ обаче разбива един истински чаровник на име Елиас. Ако очаквате обаче просто любовна история по страниците на „Моето гръцко лято”, Манди Багот, нейната създателка, ще ви изненада. Книгата е романтична, но заедно с това и забавна. За лекотата, с която пише Багот, свидетелстват и наградите ѝ. Иначе признава, че самата тя е влюбена в Корфу и… бялото вино, което сервират там. Но живее в Уитшър… на един друг остров, Великобритания.

Сюжетите описа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Anna_Gavalda_2018

Пет увлекателни факта за Анна Гавалда

Френската писателка се радва на постоянна популярност Родената в Булон Биянкур французойка се появява под …