Начало / "Четящият човек" / Книги за самотен остров

Книги за самотен остров

Няколко заглавия, които ни помагат да почувстваме лятото

max-dqhUKFogpoI-unsplash

Да останем сами с любимо четиво често е трудна мисия през повечето време. Лятото обаче е времето на неограничените възможности. Пък и мечтите са по-смели. Например – ние и любимите ни книги на самотен остров.

Всъщност „островната” тематика е добре позната и обичана. Много писатели се изкушават да закарат героите си, пък и своите читатели, именно някъде надалеч… от всички и всичко.

Ето няколко примера за това – книги, в които действието се развива на остров. В тях има любов, срещи… също и жертви, но най-вече слънце

01

Хърватският Лошин е място за бриз и прегръдки

Там ни води София Каспари в „Заедно на слънчевия остров”. Зад това име се крие всъщност немската писателка на исторически романи Кирстен Шуцхофер. Интересното е, че обича да пътешества в Южна Америка, но за действието на книгата си избира остров в европейски води. Лошин е в северната част на Хърватия, като населението му е под 10 хил. души. Именно там Сандра ще види за първи път след много години голямата си ученическа любов. Живописния пейзаж, по всичко личи, ще разпали отново любовта им.

223186_b

Сардиния на косъм от трагедията

Сара Алегзандър умее да преплита сюжетни нишки – и така изгражда истински завладяващия „Среща в Сардиния”. Романът разказва история, която започва още в средата на миналия век. Очарователният декор на острова всъщност приютява много тайни помисли и страсти. Кармела трябва да избира между годеника си Франко и пришълец от Америка – капитан Джо Кавано. Но всъщност… сама изчезва. И нейната племенница трябва да събере разпиления пъзел, за да види какво се е случило със съдбите на шепа хора под слънцето на Сардиния.

229908_b

Австралийски остров привлича парченца от миналото

Магнетик Айлънд, както си личи по името му, е райско кътче в Коралово море – източно от Австралия. Там е например и Големият бариерен риф, за да си създадете по-точна представа за какво говорим… И точно на Магнетик Айлънд Фрея се събира с майка си и леля си – в „Тайни от острова” на Барбара Ханей. Но и авторката го е замислила добре – островът се оказва великолепно място да изчистят всичко, което им е пречело през годините. Житейските драми на фона на застиналата в красотата си природа кара читателя да въздъхне… и да погледне на живота си също другояче.

230017_b

Португалската Мадейра е като път към себе си

Точно така разбира нещата и Лиза – заминава там, за да открие онова, което е пропускала в живота си и което я е отклонявало от големите неща. Среща невероятни хора – и магията се ражда. „Песента на буревестника” е красива книга, създадена от Мина Бейтс. Помагат ѝ райските гледки на Мадейра – остров от едноименния архипелаг, сравняван често и с градина.

230072_b

Корфу е запазено място за приключения

Усеща го и Беки Роуз, която всъщност отива да работи на гръцкия остров. Представите ѝ обаче разбива един истински чаровник на име Елиас. Ако очаквате обаче просто любовна история по страниците на „Моето гръцко лято”, Манди Багот, нейната създателка, ще ви изненада. Книгата е романтична, но заедно с това и забавна. За лекотата, с която пише Багот, свидетелстват и наградите ѝ. Иначе признава, че самата тя е влюбена в Корфу и… бялото вино, което сервират там. Но живее в Уитшър… на един друг остров, Великобритания.

Сюжетите описа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed (1)

Седем украински писатели, познати по света

Литературата на страната сега е във възход Грами-церемонията преди седмици събуди апетита за украинска литература. …