Начало / Читателски дневник / Любима книга избират знаменитостите

Любима книга избират знаменитостите

Известни лица се снимат в подкрепа на четенето

bowie-read

READ, както се казва инициативата на Американската библиотекарска асоциация, предлага на известни артисти или просто личности да позират с някоя книга – или такава, която означава много за тях, или заглавие, оказало влияние върху живота и кариерата им.

Началото е още през 1985-а, като знаменитостите сами избират с коя книга да се снимат. Друга важна подробност е, че не се изплащат никакви хонорари за присъствие в кампанията. Досега има изработени над 500 постера с известни хора за кампанията.

През годините в READ са се снимали личности като Дейвид Бауи (на снимката горе), Фил Колинс, Стинг, също Майкъл Джексън, Харисън Форд, Мел Гибсън и Бил Гейтс.

Американската библиотекарска асоциация иска по този начин да покаже, че книгите са близки на всекиго, без значение какво е мястото му в живота. Заедно с това правят така, че излъчването ни става по-ведро. Остава едно – „звездите” по снимките наистина да са ги прочели, както гласи един от коментарите в отговор на идеята.

Вярваме обаче безрезервно в това, а също и в силата на добрия пример. Най-новите лица на проекта вече ви показахме в социалните мрежи, но сега ще ги съберем накуп, за да им се насладим отново

4

Любимата книга на Даниъл Радклиф

Момчето, което изигра на големия екран Хари Потър, обича руска литература. Ненапразно позира в READ с „Майстора и Маргарита”. Между другото, 31-годишният Радклиф е известен със страстта си към четенето. И притежава вече удивително богата библиотека.

Ева Мендес позира със стихосбирка

В ръцете си държи A Light in the Attic – книга за деца от американския поет и писател Шел Силвърстийн, известен на своите малки читатели и като Чичо Шелби. Самият той пише и рисува от 12-годишен. На практика е един от най-популярните и награждавани американски писатели. Актрисата пък има специални интереси в областта на архитектурата и вътрешния дизайн. А и книгите са важна част от живота ѝ.

Рупърт Гринт избира Антъни Бърджес

Актьорът стана известен покрай ролята на Роналд Уизли във филмите за Хари Потър. А причината да я получи е фактът, че обожава самите книги! Вижте как се е развил литературният му вкус – 32-годишният мъж признава, че сред най-впечатлилите го книги е „Портокал с часовников механизъм” на Антъни Бърджес.

5

Ема Уотсън обожава Шекспир

Ненапразно избира „Ромео и Жулиета”, за да се включи в проекта READ. Актрисата сега е на 31. Ролята на живота ѝ дотук е на Хърмаяни Грейнджър –всъщност пак от книга, от поредицата за Хари Потър. Често точно Ема е наричана „най-добра” сред триото централни фигури – Хърмаяни, Рон Уизли и самия Хари Потър. От по-новите ѝ изяви пък привлича като Мег Марч, една от „малките жени” в романа на Луиза Мей Олкът.

И Хю Джакман показва любимата си книга

Австралийският актьор е бил дори най-секси мъж в света през 2008-а. Но това не му пречи да обожава една детска книжка! The Man in the Moon излиза през 2011-а изпод перото на Уилям Джойс, който е и талантлив художник. Даже има в колекцията си „Оскар” за късометражния „Фантастичните летящи книги на г-н Морис Лесмор”. И самият Хю Джакман е печелил много награди. Насърчава децата да четат, защото добре знае, че книгите са прозорец към мечтите. Към нашия и други светове.

Шейлийн Удли също се е зачела в любимата си книга

Разгърнала е всъщност „Дивергенти” на Вероника Рот. През 2014-а, когато е само на 23, Шейлийн изиграва главната роля в екранизацията на романа. По-късно участва и в продължението. И самата актриса, пък и цялата поредица, стават изключително популярни! За „Дивергенти” се говори като за една от най-успешните серии, наред с „Хари Потър”, „Здрач” и „Игрите на глада”.

Любимите книги на известните събра Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …