Начало / България / 100 години от приемането на Закона за БАН чества институцията

100 години от приемането на Закона за БАН чества институцията

Българската академия на науките ще отбележи днес 100-годишнината от приемането на първия закон за БАН и преименуването на Българското книжовно дружество (БКД) в академия. Това съобщиха от научната институция. В 15.00 часа ще бъде открита документална изложба, подготвена с автентични материали от научния архив на академията. Главен акцент в експозицията са личността и делото на забележителния родолюбец, общественик и политик Иван Евстратиев Гешов и събитията, довели до приемането на Закона за БАН и обществената и международната реакция на това събитие.

От 15.00 до 16.00 часа ще се състои „Час за БАН – по стъпките на българските учени“. Ученици от столичното училище „Марин Дринов“, чийто патрон е член-съосновател и първи председател на БКД, студенти и млади учени ще обиколят сградата на Централното управление на БАН с „екскурзовод“, който ще им разкаже любопитни факти за историята и хората, преминали през академията. Младите гости ще влязат и в кабинета на председателя на БАН, където ще видят отличията и почетните знаци, с които се награждават учени, интелектуалци и държавници за приноса им към българската наука.

От 16.00 часа ще започне тържественото събрание „100 години от приемането на първия закон за БАН и преименуването на книжовното дружество в академия“. То ще бъде открито със слово на председателя на БАН акад. Никола Съботинов. Събранието ще продължи с концерт.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …