Начало / Любопитно / Париж може да остане без своите букинисти

Париж може да остане без своите букинисти

Пандемията направи ситуацията им още по-трудна

merlin_179457168_8047f035-44f5-4384-b70a-92434b09b238-superJumbo

Книготърговците край Сена са на практика една от най-старите културни традиции в съвременния ни свят. Металните сергии със стари издания са и част от очарованието на Париж.

Букинистите харесват мястото още през 16. век. Тържището възникнало, тъй като книготърговците се затруднявали да разнасят книгите по домовете на парижани. Сегашната генерация пък се нуждае от разрешение от кметството, като има и строго предписани правила как да изглежда самата сергия.

Приходите на парижките букинисти обаче са тясно свързани с притока на туристи във френската столица. При това всеобщата дигитализация и разцвет на онлайн търговията се отразява и на техните занимания. „Опитваме се да поддържаме кораба над водата – казва лаконично Жером Кале, който е председател на Асоциацията на букинистите и сам разполага с щанд край Сена. – Но всички наши клиенти изчезнаха заради COVID.”

Всъщност всички, които се изхранват с подобен род търговска дейност, страдат. Най-зле е положението при сергийките за ключодържатели и други дрънкулки с образа на Айфеловата кула например. За техните обороти се казва, че са с над 80% по-малки. При букинистите поне се връщат постоянните клиенти-французи, макар че са крайно недостатъчни като брой. „Трудно изкарваме дори за храна”, признава Давид Носек, който е звукотехник по професия. Вече 30 години той продава класическа литература и картини край Лувъра. Преди кризата е изкарвал месечно около 2500 евро, сега с мъка достига сума от 400. Единственото, което му позволява да отваря отново и отново сергийката си, е държавната помощ.

8329812_03fb23b6-a43c-11ea-9915-104bcb42bdb6-1

Някои от букинистите обаче прегръщат момента и искат да променят бизнеса си. Съществува вече уебсайт, който обединява труда им и ги презентира

Повечето от тях обаче са от по-старото поколение, което трудно свиква с новата реалност. Пък и за тях книгите, които разполагат край Сена, са символ не толкова на някакъв бизнес и печалби, колкото на културна принадлежност. И знаят едно: тук са практически от Средновековието… А това означава, че им се иска едно: да надживеят и COVID.

Лира.бг по материали от „Ню Йорк Таймс

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …