Начало / Автори / Имената на седмицата – писатели, на които казваме „Благодаря!”

Имената на седмицата – писатели, на които казваме „Благодаря!”

Литературното ни пътешествие е от Андерсен до Кундера

joshua-coleman-FYev7eaTcRE-unsplash

Авторите, които отбелязваме през следващите седем дни, са изключително пъстри като характер и жанрове. С някои сме отрасли – и са закърмили любовта ни към четенето; за други пък сме щастливи, че са наши съвременници. Ето ги тези няколко имена, под чийто знак е седмицата…

Преди 95 години в последния ден на март се ражда Джон Робърт Фаулз, който създава няколко книги, превърнали се донякъде в емблема на литературата от миналото столетие. Провокативен като творец, британецът пише на ръба на модернизма и постмодернизма. Безспорно най-известната му книга е „Жената на френския лейтенант” (излизала у нас като „Грешницата от Лайм Риджис” или „Момичето на френския лейтенант”), която се появява в книжарниците, когато е на 43. Като цяло написаното от Фаулз изследва отчуждението, отношенията между половете, същността на реалността… Ненапразно вдъхновение му е Камю, също и Сартр. Препоръчваме ви например „Мантиса”. За тази книга на Джон Фаулз „Сънди Телеграф” пише, че е остроумна и ерудирана… Като цялото му творчество всъщност.

Пак същите думи може да кажем – и да ги подчертаем дебело, когато стане дума за Милан Кундера. Френският писател от чешки произход отбелязва 91-ия си рожден ден на 1 април. Навремето го възприемахме и като емблема на съпротивата срещу комунистическия режим, макар че в самата Чехия избухна скандал за евентуалните му връзки с тайните служби още през 50-те на миналия век. Самите му книги пък може да разделим на две – писани на чешки и създавани на френски. Сред първите е например „Непосилната лекота на битието”; от вторите можем да посочим „Самоличност”. Причисляван е към течението на постмодернизма заедно с Умберто Еко. А миналата година получи поредната си награда – на името на Франц Кафка.

pis

Още една литературна величина – Ханс Кристиан Андерсен. Само епохата е друга – роден е на 2 април 1805-а. За значението му говори фактът, че неговият рожден ден е обявен и за Ден на детската книга. Отделно, в родната си Дания е обявен за национално богатство. Пътува доста, пише, като образът му на разказвач всъщност идва по-късно, с годините. Иначе самият той обича много Дикенс и дори му гостува. За наследството му е ясно – днес възприемаме Андерсен най-вече като майстор на приказката.

4 април пък е от ония дни, в които литературният талант буквално се е изливал… През 1818-а на този ден се ражда Майн Рид, който е сред най-вещите в областта на приключенските романи. От тях споменаваме например „Оцеола”. Самият Майн Рид пък харесвал Байрон.

Около век по-късно на бял свят се появява и Маргьорит Дюрас. Носи със себе си промяна във всяко едно поле, в което работи. Точно като писател я свързват и с развитието на т. нар. Нов роман, целящ да сътвори обратното на класическия роман. Най-известната ѝ творба излиза през 1984-а – „Любовникът”.

А точка на тази толкова вълнуваща литературна седмица поставяме с наистина заслужаващо си име… Пак на 4 април, но през 1928-а е родена Мая Анджелоу. Най-ценни в творчеството ѝ са нейните автобиографични книги – общо седем на брой. Литературната критика казва, че са напълно нова форма на белетристика. Първата сред тях е „Знам защо пее птицата в клетка” – разтърсващо и докрай прямо признание за най-тежките ѝ моменти. Но по-важното е друго… Че птицата е полетяла!

tri

Книгите имат силата да освобождават, да променят. Мая Анджелоу, пък и всички имена, които споменахме, са пример за това – да разтворим тяхна книга

Имена от седмицата сподели Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …