Начало / "Четящият човек" / Изхвърлената храна може да се превърне в нови книги

Изхвърлената храна може да се превърне в нови книги

Часът на Земята отбелязваме днес

element5-digital-qTqPAJHJ4Gs-unsplash

Най-мащабното събитие, посветено на природата

По правило е последната събота на март. Гасим осветлението и изобщо, замисляме се как използваме ресурсите на нашата Майчица Земя. А статистиката наистина смразяваща. Само у нас всяко домакинство разхищава храна за около 500 лева годишно. Така ни хрумна и тази идея – вместо да изхвърляме храна, да си купим нова книга!

Разхищението на продукти е един от сериозните съвременни проблеми. Случва се на няколко нива – първо на самото поле, където се ражда продукцията, после при търговците и в хранителните вериги, които ни ги предлагат, и накрая при крайния потребител, с други думи, у дома. Трудно е да повлияем първите две звена, но защо да ограбваме собствения си джоб?

Традиционно отказваме книги, за да пестим

Именно финансова е причината, която се изтъква най-често, когато става дума купуваме ли си нови заглавия. Съответно, лишавайки се от книги, ние осигуряваме храна за домакинството. Очевидно обаче този мотив донякъде куца. Причина за това са и многобройните агресивни рекламни кампании и промоции на големите вериги, които по правило целят да ни убедят да купуваме сега, защото офертата е повече от изгодна. Грижата за насъщния обаче води до презапасяване – и после разхищение, понеже част от продуктите свършват безславно в кофата за боклук.

Негативният ефект се удвоява заради системата на рециклиране

У нас все още е трудно да се разделят и компостират т. нар. „живи“ продукти – с други думи, например обелки от моркови или пък повехналата салата, купена по време на промоция и напълно неизползваема след няколко дни. Това увеличава и общият обем на отпадъците и прави така, че щетите нарастват допълнително.

А книгата има добавена стойност

Ако възпитаме в себе си уважение към храната, ние ще престанем да я пилеем. Онова, което спрем да даваме излишно за промоции, може да инвестираме в себе си. Книгите работят по много начини за самите нас, но най-важният е, че стъпваме на по-здрава основа в живота. Учат ни на ценности, които пък ни помагат да живеем по-хубаво, да сме по-успешни.

Създайте свой метод срещу разхищението

Лесно е например да влизате в магазина с предварително подготвен списък какво ви е необходимо. Или да се ограничавате в определен бюджет. Това зависи от много неща. Или пък почнете отзад-напред. Ако наистина изхвърляте храна, пресметнете какво ви струва тя. Опишете я и пробвайте да купувате точно толкова по-малко. Тук помнете, че може да инвестирате всяка стотинка в книга. И още нещо важно – поощрявайте себе си, че правите нещо хубаво. И за личния си бюджет, и за природата. Книгата е хубав подарък. Защото остава за дълго. И ни припомня истински ценното. Пише го във всяка хубава творба – да сътворяваме сами дните си

Нашият проект е простичък – заглавия за 500 лв.

Различни проучвания сочат различни цифри – според някои се падат дори 80 кг храна на човек, потънала в кофите за боклук, защото купуваме прекомерно много… Ние тръгваме обаче от твърдата цифра, за да си представите в какво благо може да се превърне тя… Вместо да изхвърлим 500 лв. през годината, купувайки излишна храна, може да влизаме от време на време в книжарницата. Онова, което сме спестили от по-отговорното си отношение, да инвестираме в книги. Ето кратък списък, който демонстрира какъв ефект може да има една такава промяна в поведението ни.

ptak

  1. „Великият Гетсби”8,95 лв.
  2. „Любов”19,90 лв.
  3. „Монахът, който продаде своето ферари”10,00 лв. 
  4. „Опашката”23,90 лв.
  5. „Жената, която има план”15,90 лв.
  6. „Добра година”14,95 лв.
  7. „Шоколад”15,00 лв.
  8. „Любов и джелато”14,90 лв.
  9. „Вино от глухарчета” – 14,99 лв.
  10. „Малката книжарничка край Сена”14,90 лв.
  11. „Тетрадката”9,00 лв.
  12. „Където пеят раците”16,90 лв.
  13. „Глина”18,99 лв.
  14. „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота”16,00 лв.
  15. „Седемте навика на високоефективните хора”15,00 лв.
  16. „Бягащата с вълци”19,99 лв. 
  17. „Силата на настоящето”13,00 лв.
  18. „Човек на име Уве”14,00 лв.
  19. „Крадецът на книги”16,99 лв. 
  20. „Три ябълки паднаха от небето”13,90 лв.
  21. „Сладка бобена паста”20,00 лв.
  22. „Хиляда сияйни слънца”18,00 лв.
  23. „Човекът, който искаше да бъде щастлив”12,00 лв. 
  24. „Папагалите от площад Арецо”26,00 лв.
  25. „Лейди Сюзан”14,00 лв. 
  26. „Аз преди теб”17,95 лв.
  27. „Преходът към себе си”11,99 лв. 
  28. „Знаците на любовта”29,90 лв. 
  29. „Малки жени”10,95 лв.
  30. „Роня, дъщерята на разбойника”16,90 лв. 
  31. „Анн от фермата „Грийн Гейбълс”14,95 лв.

Сметката дотук е 499,80 лв. Разбира се, подборът ни е случаен – от всички жанрове и за всички възможни вкусове. Но демонстрира как разумното ни отношение към едно може да ни отвори вратите към друго. В случая – към книгите. А те го заслужават… Както и ние самите впрочем!

Идея за повече книги у дома от Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …