Начало / Автори / Имената на седмицата – припомняме си автори, които ни обогатяват

Имената на седмицата – припомняме си автори, които ни обогатяват

Годишнината от рождението им е повод да ги споменем с добро

154840431_1432035347135890_5979639024559915220_n

Безспорно дават много и на литературата, и на самите нас! Родени са в рамките на седмицата и затова ги събираме сега и на едно място.

Филип Рот и Мирча Елиаде се появяват в света ни например на 9 мартизключителен интелект крият и двамата, като може да се каже, че писането им се превръща в запазена марка.

Румънският културолог се ражда през 1907-а и е известен с изследванията си върху историята на религиите. Крайно любопитна обаче е и прозата му – сега в „Хеликон” може да се намери „Младост без младост”, която съдържа 10 много интересни фантастични новели.

Филип Рот, казахме, също е отделна глава в литературата, той пък е роден през 1933-а. Визитната му картичка е „Синдромът Портной” – наричат книгата „фройдистки калейдоскоп от случки”.

Ето още имена, родени тази седмица – на 11 март за огромно щастие на всички, които обичат „Пътеводител на галактическия стопаджия”, край Земята се отбива Дъглас Адамс. Вижте колко интересно – той обикаля Вселената с книгите си, пък Керуак, който е роден на 12 март, пише гениални творби и по прашните земни пътища. Но са от различни поколения – Дъглас Адамс идва на бял свят през 1952-а, само пет години по-късно излиза „По пътя”, библията на цяло едно поколение, създадена от Джак Керуак.

Завършваме с още едно важно име – от света на науката, Алберт Айнщайн, роден на 14 март 1879-а. Ученият е пословичен с чувството си за хумор, затова и когато и да разгърнем анекдотите и афоризмите му, ще се усмихнем!

Sedmica

Пъстра седмица се получи – и книги, които доставят истинско удоволствие. Благодарни сме, че можем да ги докоснем, да ги разтворим. Защото обогатяват на първо място самите нас

Литературен обзор от Краси Проданов

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …