Начало / Читатели / Смразяващи трилъри за смразяващи нощи

Смразяващи трилъри за смразяващи нощи

Четенето им по тъмно засилва усещанията

7dca235b7af309927794784ce6769c06

И най-хубавата книга губи от ефекта си, ако изпуснем момента, в който да я разтворим. За трилърите и кримките пък това звучи двойно по-вярно – просто е нужно да уловим оня миг, в който сме склонни да забравим всичко друго и да се отдадем на тягостно разследване или пък диво препускане по страниците на някоe такова четиво. А февруарските вечери са чудесни за целта! Първо, често липсва желание да подхванем нещо друго, а и второ, кръвта ни се нуждае от стопляне, от раздвижване. Затова хвърляме поглед към рафта с най-напрегнатите заглавия – и подреждаме за вас няколко, които са способни да направят най-важното… Да ви накарат да ги прочетете докрай!

IMG_20210219_064621

Отбор от полицейски следовател и детска психоложка

Предлага ни ги „Водовъртеж” на успешната в жанра Ирса Сигурдардотир. Трилърът е коронната дисциплина на исландската авторка и в подкрепа на това твърдение е информацията, че книгите ѝ са преведени вече на трийсетина езика. Специално тази предлага пореден случай от практиката на следователя Хюлдар и добрата му помощница Фрея, която е детски психолог. Сюжетът е почти истеричен – учител открива списък, в който са имената на шест жертви. Рейкявик се превръща в бойно поле за жесток убиец. Затова и „Водовъртеж” е мрачна и поглъщаща, както го умее само книга, написана далеч на Север.

2021-02-19_06-50-07_618

Злото, което носим в себе си

Лиз Нюджънт пише с много тънко чувство за психологизъм, затова и книгите ѝ са раздирани от усещане за нещо недоизказано. Просто напрежението в тях е от особено естество. А това може да е само добра черта за един трилър. Такъв е и „Стаено зло”, в който съпругата на уважаван съдия се заема да подреди живота на семейството си, прикривайки убийство на млада жена. Проблемите обаче тепърва предстоят… И напрежението се покачва с всяка страница! Така и ние бързо разбираме защо наричат „Спотаено зло” дори шедьовър, създаден от Лиз Нюджънт.

2021-02-19_06-50-06_856

В ефир с убиец

Горе-долу така може да се опише „Избери си жертва”, макар че по всичко как Джонатан Баркър е надминал себе си този път. Слушател предлага на радиоводеща любопитна игра в ефир, но нещата се усложняват и наяве излизат много мрачни истини. Напрегнато и смахнато е действието в „Избери си жертва”. По типичния си начин авторът сменя фокуса ни и изведнъж виждаме жертвата като една голяма гаднярка. Но дали пък си е заслужила чак толкова… Джонатан Баркър умело замесва история с елементи на трилър и хорър. В резултат пръстите са залепнали и за тази книга – „Избери си жертва”.

2021-02-19_06-50-08_396

Микроорганизъм се разпорежда с човешката раса

Може да ви звучи познато, но този път щамът не е британски и няма нищо COVID в него! Става дума за истинска класика в жанра – „Щамът „Андромеда”. Съвсем логично, писаната още през 1969-а книга има сега ново издание на български. И повярвайте, ще затаите дъх още щом я отворите! Създадена в жанра на научната фантастика, към наши дни вече може да приемем, че част от сюжета е реалност. Само че вместо от китайска лаборатория или пазар тук вирусът идва от паднал спътник. Усещането е за една огромна катастрофа. Единствените, които могат да предотвратят пълния крах, са неколцина учени. Допълнително напрежение внася псевдодокументалния стил, към който се придържа Майкъл Крайтън. Така че книгата си заслужава точно толкова, колкото при написването си. Да не говорим, че последните година-две май ѝ придават и допълнителна стойност.

2021-02-19_06-50-06_044

Истина, заключена в психиатрична клиника

„Реквием в събота” е симпатично заглавие за книга, макар че историята е по-скоро жестока, отколкото събуждаща хармонични мисли. Пък и Хана вместо да свири на пиано прекарва дните си в психиатрична клиника, където е пратена, след като убива жестоко семейството си. Сега един психотерапевт се оказва на пътя на съдбата ѝ, макар че скоро Фрида ще съжалява защо се е захванала с всичко това. Именно психоложката Фрида Клайн е главният герой на Ники Френч, авторът на книгата. И тук има изненада – писателите са двама, защото това е псевдоним на Ники Джерард и Шон Френч. Журналисти по професия, те пишат заедно от 1995-а, като дотук имат издадени 23 книги. Осем от тях са за споменатата Ники. У нас вече са излезли шест – като всяка носи в заглавието си определен ден от седмицата. Може би като провокация да я прочетете… само за денонощие.

Трилъри за вас разгърна Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …