Начало / Свят / Пчеличката Мая стана на 100 години

Пчеличката Мая стана на 100 години

Детският роман на германския писател Валдемар Бонзел „Пчеличката Мая и нейните приключения” навършва 100 години. Излязлата през 1912 г. книжка е повече разпознаваема като анимационен филм и точно това е повод да си припомним достойнствата й, отбелязва nzz.ch.

Популярната героиня и нейните отношения в обществото на бръмбарите и цветята е присъствала в детството на вече десет поколения, като първите 5-6 са се запознали с лудориите и проблемите й единствено в хартиен формат. Филмирането на Мая в анимационен формат се случва през 1970 г. и тогава тя е окончателно „очовечена” – има човешки крачета и ръчички и личице на малко момиченце. За разлика от опита от 1926 г. за направа на филм по историята й – тогава режисьорът биолог Волфрам Юнгханс и операторът Адолф Ото Вайценберг заснемат истински пчели, паяци и бръмбари и съчетават немите документални кадри с текстови отрязъци от романа, които описват преживяванията и диалозите на героите.

По подобие на басните на Крилов романът на Бонзел е пълен с иносказателност и политически препратки в навечерието на Първата световна война, разпознаваеми само за възрастните. Мая е образът на идеалния гражданин в пчелното семейство, символизиращо добре организираното милитаризирано общество.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Dobromir_Baychev_

Добромир Байчев: В многообразието е чарът на комедията

Да погледнем отстрани трагикомедията, в която всички на Балканите участваме Добромир Байчев стартира силно с …