Начало / Свят / Промяна в закона за авторското право във Великобритания спира автори да пишат за училищата

Промяна в закона за авторското право във Великобритания спира автори да пишат за училищата

Промяна в закона за авторското право в Обединеното кралство може да попречи на авторите да пишат книги, които да се използват в образователната система, отбелязва „Гардиън”. В момента училищата плащат ежегодна такса, за да използват публикувани материали. Правителството на Дейвид Камерън обаче сериозно обсъжда възможността да премахне таксите, щом материалите ще се използват за образование и преподаване.

Това почти сигурно ще означава, че много писатели ще се откажат да пишат книги, които да се използват в училища, тъй като няма да си докарват доходи. Според организацията „Authors’ Licensing and Collecting Society”,  която събира таксите, миналата година на 18 500 автори е платено за трудове за училищата, като някои са си докарали около 10 000 паунда.

Писателите Филип Пулман, Джулия Доналдсън и Ан Файн се обявиха против тази поправка в закона. Пулман заявява, че „е много важно да се разбере, че когато една работа е свършена, на този който я е свършил, трябва да се плати”. Ан Файн от своя страна казва: „Ако се премахне този тип доход, логично е да се пренасоча към друга дейност, която да ми донесе възнаграждение”.

Ето и коментара по въпроса на авторката на „Груфало” Джулия Доналдсън: „Тази поправка би била ужасна за много автори, които не печелят достатъчно от други неща, а разчитат основно на таксите за копиране. Като човек, написал 100 образователни книги, мога да заявя, че те не са по-малко креативни от останалите”.

Фото: bg.wikipedia.org

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …