Начало / България / Представят книга за Дико Илиев в Монтана

Представят книга за Дико Илиев в Монтана

Никола Намерански – автор на ценни изследователски трудове за Монтана и региона, описа срещи се с легендарния композитор, диригент и музикант Дико Илиев. Книгата „Патриархът на българските хора и маршове” ще бъде представена днес, 26 януари, в регионалната библиотека „Гео Милев”, съобщи mont-press.com.  Премиерата ще започне в 17 ч. Книгата ще бъде представена от краеведа Йордан Георгиев.

Намерански има шанса да се запознае и наблюдава отблизо последните единайсет години от жизнения път на Дико Илиев, но признава, че големият музикант присъства много по-отдавна в сърцето му със своите незабравими хора и ръченици.

Дико Илиев (1898-1984)  е уникално явление в българската музикална култура. На 19 години написва първото си хоро за духов оркестър – известното „Искърско хоро“ (1917). Неговите прави хора за духов оркестър са придобили изключителна популярност и се възприемат като съвременни фолклорни образци на северняшките прави хора. Творчески особено плодотворен е периодът на съвместна работа с диригента на гарнизонния оркестър в Оряхово, чешкия капелмайстор Александър Вейнер (1931–41), когато Д. Илиев пише най-популярните си хора и маршове.

Авторът на „Патриархът на българските хора и маршове”  е известен краевед. За значителните си успехи в краезнанието Намерански е отличен с двете най-високи звания – “Заслужил краевед” и “Почетен член на Съюза на краеведите в България”. Носител е на орден “Кирил и Методий”, „Златен кортик“ от Министерството на отбраната, Златни значки за публицистика и за активна лекторска дейност. Автор е на седемнадесет книги.

Фото: festival-dikoiliev.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …