Начало / Критика / “Илюстровани митове и легенди на Китай” – ако обичате митологията

“Илюстровани митове и легенди на Китай” – ако обичате митологията

Историите са изпъстрени с драматични събития и вълшебни същества

226176_b

Покрай списъците с учебници и задължителни четива всяка година най-много се търсят световни митове и легенди. И как не! Кое дете не се вълнува от герои, змейове, странни горски същества, самодиви и изгубени градове? Постоянно се оказваме преситени от българска и гръцка митология, които безспорно са важни за учениците, но вече познати им и може би не толкова интересни. Затова тази година, различна за обществото по много причини, различна и в книжарско отношение, се зарадвахме на новите книги по темата. Искам да ви представя любимото си издание сред тях до момента – “Илюстровани митове и легенди на Китай”.

Авторите Хуан Дъхай, Сян Дзин и Джан Динхао са събрали разкази и легенди от цял Китай за това как са създадени света и човека, и какво се случва след смъртта, като централни фигури тук са митичните герои (Нюуа, Шъннун, Цан Дзие и други). Китайските митове, подобно на останалите по света, също са изпъстрени с драматични събития, войни, завоевания или битки с вълшебни същества.

Всеки герой е заобиколен от множество божества и невидими сили, някои от които го подкрепят и наставляват, а други му пречат и го саботират. Най-интересни са митовете, свързани със създаването на човешкия род; вълнуващо е като си представим мащабите на китайското въображение и вярвания, които постепенно завладяват цяла Азия.

Сборникът съдържа над 100 разкошни и редки илюстрации, някои от тях датират отпреди 2000 години и показват китайското изкуство и култура в различните му форми и разработки – от картини да божествени изображения върху керамика, порцелан, нефрит и т.н. Читателят ще попадне също на снимки на гробници, всяващи страхопочитание, които ще го накарат да се замисли какви са били мотивите за тяхното създаване. Отговорът обаче се крие, разбира се, в китайските представи за отвъден живот.

По странците на „Илюстровани митове и легенди на Китай” ще открием също “Как Чанъ отлетяла на Луната”, “Как Линлун създал музиката”, “Как Цан Дзие създал писмеността”, как “Лиедзу учи хората да тъкат” и много други разкази.

Ако обичате митологията, ви препоръчвам тази енциклопедия заедно с още две по-сериозни научни изследвания: “Митове” и “Герои” на Стивън Фрай

Текст Тори Алберт
Авторът е книжар в софийската Хеликон Съборна

Прочетете още

46055_b

Излекувай тялото си с мисъл и книга

Благотворни страници пише Луиз Хей Лекторка и писателка, Хелън Вера Лъни, както звучи истинското ѝ …