Начало / Без категория / Октомври предлага книги, които галят

Октомври предлага книги, които галят

Като есенните листа, идват при нас за вдъхновение

120185360_10151301220794975_4122152053204258784_n

Всеки месец „Хеликон” избира онези заглавия, които интригуват или пък са истински ценни за всяка домашна библиотека. Книгите обикновено са еднакво подходящи за малки и големи, за жени и мъже – просто заглавия, от които и самите книжари трудно отлепят поглед!

Ето че сега е ред на октомврийските… Първата от избраните е „Парфюмът”истински феномен от 80-те години на миналия век насам. „Тайм” я нарича „по-различна от всички книги, писани досега„. Историята е за човек, който различава хиляди ухания и мечтае да създаде аромат с дъх на ангел. А уродливият герой на Патрик Зюскинд нареждаме например до Квазимодо.

Сред октомврийските избраници на „Хеликон” има и една много специална книга, посветена на историята ни и… не съвсем. „Първите дами на Средновековна България” е за всички, които обичат родината. Авторът Пламен Павлов я посвещава на царкини и царици, на българските владетелки. Самият той е историк с над 400 публикации. Под перото му са се родили книги за Крум, Асеневци, Самуил и др. „Първите дами…” представя Средновековна България, но през образа на тогавашните жени. Сборникът е за широка публика, но е написан в научно-достоверен стил.

okt

Следващата книга на октомври добавя скорост и динамика – това е „Изкупление” на Дейвид Балдачи. Става дума за поредната книга с главен герой Еймъс Декър. Тя е от най-успешната поредица на писателя.

И ето го четвъртото октомврийски заглавие – четвъртата книга на октомври в „Хеликон”. „Къде отива боклукът” е богато илюстрирана книга, написана от Джес Френч и служеща на една благородна кауза – как да замърсяваме по-малко. Една от силните ѝ страни на „Къде отива боклукът” е тази, че учи децата какво да правят с някои излишни вещи у дома. Авторката обича искрено природата и животните, а очевидно притежава и умението да заинтригува читателите си.

Това е октомври в „Хеликон” – прекрасен месец, през който на фокус са книги, които докосват нежно и ни карат да четем още повече

Лира.бг по материали от „Хеликон”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …