Начало / Свят / Андрю Милър спечели наградата „Коста” за книга на годината

Андрю Милър спечели наградата „Коста” за книга на годината

Андрю Милър спечели наградата „Коста” за книга на годината, пише „Гардиън”. Той получи приза за романа си „Pure”. Писателят беше награден на церемония в Лондон, където му беше връчен и чек за 30 000 паунда.

Награди „Коста” получават творби в различни категории, които в последствие се конкурират за  голямата награда -„Коста” за книга на годината. За 2011 г. Матю Холис спечели при биографиите със „Сега всички пътища водят към Франция: Последните години на Едуард Томас”. При детските книги беше наградена Мойра Янг с „Кървав червен път”, Карол Ан Дъфи беше отличена за поезия с „Пчелите”, медицинската сестра Кристи Уотсън спечели за най-добър дебютен роман с „Tiny Sunbirds Far Away”, а при романите – Андрю Милър с „Pure”. Всеки от триумфиралите в отделните категории получава по 5 000 паунда, а крайният победител – допълнителни 25 000. Така се оформя крайната парична премия.

Председателят на журито Джорди Грег, заявява, че с екипа му много са спорили коя творба да изберат между книгата на Милър и биографията на Матю Холис. В крайна сметка романът печели след 90-минутна дискусия.

„Pure” е позициониран през 1785 г. и показва историята на млад инженер, Жан-Баптист Барат, който е обвинен, че е разрушил най-старото гробище в Париж и е преместил труповете. „Когато изпращаш книга на издател, не знаеш какво ще се случи. Просто си доволен, че ще се върнеш към нормалното си ежедневие. Нямах специално предчувствие за тази. Ще похарча парите за „живеене”. Ще плащам ипотеката. Писателите не сме богати. Имам дъщеря, която мога да нахраня и да облека добре”, споделя победителят.

Андрю Милър е английски писател, роден през 1960 г. Автор е на 6 романа. Сред тях по-известни са „Казанова”, „Кислород” – номиниран за „Букър” и „Pure” – печели „Коста” за книга на годината. „Казанова” е преведена на български език.

Фото: theglobeandmail.com

Свързани заглавия
Карол Ан Дъфи и медицинска сестра спечелиха награди „Коста”
Книга на бивша оперна певица спечели наградата „Коста” в категорията за деца

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …