Начало / Свят / Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата „Улоф Палме“ за 2011 г.

Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата „Улоф Палме“ за 2011 г.

Италианският журналист Роберто Савиано – автор на книгата за мафията „Гомора“, и мексиканката журналистка и писателка Лидия Качо получават наградата „Улоф Палме“ за 2011 г., съобщи Франс прес. Журналистите бяха наградени за неуморимата им, безкористна и често самотна борба за идеалите им и в името на себеподобните, отбеляза фондацията.

Фондацията с името на бившия шведски премиер, убит през февруари 1986 г., приветства изключителния им кураж и действията им независимо от рисковете за живота. „Те ни напомнят да насочим вниманието към страни, които иначе бихме смятали за демократични, страни в които жените и децата са жестоко експлоатирани, принуждавани да бъдат роби и унищожавани от световни престъпни мрежи, които от своя страна заплашват самата демократична система“, е становището на комисията.

След като публикува книгата си през 2006 г., която разкрива машинациите на влиятелната неаполитанска мафия Камора, 32-годишният Савиано бе заплашен със смърт и живее под денонощна полицейска охрана. 48-годишната журналистка и писателка Лидия Качо, която е феминистка и правозащитничка, е известна с критиките си срещу корупцията на висши функционери в Мексико. Тя също бе заплашена със смърт след публикуването на книгата си „Демоните от Еден“ („Los demonios del Eden“). Книгата разкрива връзката на бизнесмени и политици с педофилска мрежа. Двамата журналисти ще си поделят наградата от 75 000 долара (58 000 евро), чиято цел е насърчаване на мира и разоръжаването, както и на борбата с расизма и ксенофобията. Те ще получат наградата си на 27 януари в шведския парламент

Фото:en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата Улоф Палме“ за 2011 г.

Книгите на Савино тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …