Начало / Свят / Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата „Улоф Палме“ за 2011 г.

Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата „Улоф Палме“ за 2011 г.

Италианският журналист Роберто Савиано – автор на книгата за мафията „Гомора“, и мексиканката журналистка и писателка Лидия Качо получават наградата „Улоф Палме“ за 2011 г., съобщи Франс прес. Журналистите бяха наградени за неуморимата им, безкористна и често самотна борба за идеалите им и в името на себеподобните, отбеляза фондацията.

Фондацията с името на бившия шведски премиер, убит през февруари 1986 г., приветства изключителния им кураж и действията им независимо от рисковете за живота. „Те ни напомнят да насочим вниманието към страни, които иначе бихме смятали за демократични, страни в които жените и децата са жестоко експлоатирани, принуждавани да бъдат роби и унищожавани от световни престъпни мрежи, които от своя страна заплашват самата демократична система“, е становището на комисията.

След като публикува книгата си през 2006 г., която разкрива машинациите на влиятелната неаполитанска мафия Камора, 32-годишният Савиано бе заплашен със смърт и живее под денонощна полицейска охрана. 48-годишната журналистка и писателка Лидия Качо, която е феминистка и правозащитничка, е известна с критиките си срещу корупцията на висши функционери в Мексико. Тя също бе заплашена със смърт след публикуването на книгата си „Демоните от Еден“ („Los demonios del Eden“). Книгата разкрива връзката на бизнесмени и политици с педофилска мрежа. Двамата журналисти ще си поделят наградата от 75 000 долара (58 000 евро), чиято цел е насърчаване на мира и разоръжаването, както и на борбата с расизма и ксенофобията. Те ще получат наградата си на 27 януари в шведския парламент

Фото:en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата Улоф Палме“ за 2011 г.

Книгите на Савино тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

202009141517110355

„Хеликон-Троян“ се вписа в Празника на сливата!

„Хеликон – Троян“ отвори врати! На ул. „Васил Левски“ 42, близо до моста над река …