Начало / Свят / Книга предизвика политически скандал в САЩ

Книга предизвика политически скандал в САЩ

Неин автор е бившият съветник Джон Болтън

trump-bolton-1

Министерството на правосъдието поиска спиране на разпространението ѝ, като забраната да се отнася едновременно и за издателя, и за книготърговците. Книгата обаче вече е отпечатана и дори разпространена в някои книжарници, макар да не се продава още. „Ню Йорк Таймс” определя шансовете да бъде забранена като нищожни.

Иначе самото министерство твърди, че публикуването на книгата на Болтън може да навреди на държавната сигурност. Белият дом полага усилия в тази посока вече няколко месеца, като това доведе до забавяне на излизането ѝ. Твърди се, че авторът вече е отстранил някои цитати, към които обкръжението на Тръмп е особено чувствително.

Министерството вече подаде жалба, според която е редно Джон Болтън да бъде лишен от всички приходи, свързани с неговата публикация. Специалистите обаче твърдят, че усилията на чиновниците ще се окажат напразни – и то поради причини от юридическо естество.

Всичко това се случва на фона на вече публикувани в медиите откъси от книгата на бившия съветник по националната сигурност. В много други такива случаи Върховният съд вече се е произнасял в полза на една или друга публикация. От издателство Simon&Schuster, с чието лого излиза книгата, коментират, че това е жалък ход, който няма да доведе до нищо. По света вече са разпръснати стотици хиляди екземпляри, добавят оттам. Най-реалната опасност – коментира „Ню Йорк Таймс”, е възможността Джон Болтън да не види дълго хонорара си от 2 млн. долара за книгата.

Самият Болтън твърди, че е получил зелена светлина за издаването на книгата от контролните органи след няколкомесечни редакции и корекции на съдържанието. Но медии отбелязват, че няма писмено потвърждение

kniga

Една от най-чувствителните теми в книгата е за отношенията на Тръмп и Си Дзинпин. Според Болтън американският президент е молил китайския си колега за помощ, че да бъде преизбран на поста. Според откъс, публикуван в „Уолстрийт Джърнъл”, Тръмп отишъл още по-далеч, като изразил мнение, че трябва да остане на поста повече от два мандата.

Самият президент реагира по типичния си начин, като туитна мнение колко глупави са The Room Where It Happened, както се казва книгата, пък и нейният автор.

Лира.бг по материали от „Ню Йорк Таймс“

Прочетете още

King-of-Greed-ebook-scaled

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (6 ноември – 12 ноември)

Нова книга от любовната „кралска поредица“ на една нашумяла авторка. Ана Хуанг влиза в американската класация …