Начало / Любопитно / Лекари пишат книги как да сме здрави без хапчета

Лекари пишат книги как да сме здрави без хапчета

Разгръщаме ги по време на пандемия и на техния професионален празник

heart light

Денят на здравето този път е леко необичаен – посрещаме го с извънредно положение, а именно усилията на медицинските работници сега приковаха вниманието на цялото общество. Самият празник се отбелязва от 1948-а по инициатива на Световната здравна организация. У нас го наричахме дълго време и Ден на здравния работник.

Точно световната организация избира всяка година мото, под което се провежда. За 2020-а то е „Остаряване и здраве”, като идеята е, че колкото сме по-здрави, толкова повече живот добавяме към годините си.

Разбира се, Световният ден на здравето е възможност да теглим чертата и под настоящето положение – пандемия, от която най-много са застрашени именно възрастните хора, остарелитеЗатова са повече от благородни усилията на всички в бяла престилка – затова заслужват и аплодисментите ни!

Използваме повода и подбираме няколко заглавия, написани точно от лекари – и поднасящи безценни съвети, които може да са ни от полза и в тази ситуация. При това всички, до един, се обединяват около мнението, че и без медикаменти можем да сме здрави – стига да познаваме по-добре тялото си и процесите, които протичат в него. Но ето нашите шест книги, облекли бяла престилка.

6

Д-р Ранган Чатърджи например казва, че здравето се гради върху няколко важни неща. Специалистът от индийски произход напомня в своята „Четирите стълба на здравето” колко са важни сънят, храненето, движението и релакса. Точно тези четири неща могат да ни осигурят относително спокойствие и сега.

И д-р Сугас Кширсагар акцентира върху режима, който спазваме. Той създава 30-дневна програма за синхронизиране на дневния ни режим с ритъма на природата. Неговата „Промени режима си, подобри здравето си” е с предговор от многоуваваемия Дийпак Чопра, което само подсказва, че д-р Кширсагар наистина има какво да ни сподели с нас!

Според д-р Лиса Ранкин пък човек може да се отърве сам от всяка болест. Тя събира научни доказателства как точно го прави организмът. „Победа на ума над медицината” дава много отговори, но и ни кара да си зададем много въпроси. Д-р Ранкин специално изучава случаи, за които медицината няма отговор. Проверява ги като истински учен, за да стигне до един невероятен извод: „Чудесата все пак са възможни!

7

Д-р Батманжелидж ни сервира вместо лекарство просто чаша вода. Книгата му „Водата – натурално лекарство” ни връща към невероятния ефект от най-обикновеното нещо на света… и в същото време с най-невероятно въздействие. Според лекаря съвременният човек се е отучил да пие вода, което го е довело и до много от сегашните проблеми. Пътят назад, към истината и здравето, започва с… чаша вода.

Оптимистично звучи и д-р Майкъл Грегър„Можем да сме здрави” се казва книгата му, която се базира на правилното хранене, което преобразява гените и позволява да живеем по-здравословно и дълго. 47-годишният лекар е веган и казва, че сами си навличаме много неприятности заради животинските храни. Повече в „Можем да сме здрави”.

Д-р Кристин Густафсон пък напомня, че за здравето се грижим от първия си ден на Земята. Нейната „Наръчник по алтернативна медицина” съдържа съвети за 25 често срещани заболявания при децата. Много важно е да вземем бързо правилното решение, подчертава лекарят, като поднася много информация от традиционната китайска медицина, хомеопатията и билколечението.

Здрави и щастливи – вижте специалната селекция на виртуалния „Хеликон”
Книги за здраве без хапчета подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …