Начало / Любопитно / Книгите печелят битката с киното в САЩ

Книгите печелят битката с киното в САЩ

Библиотеките са по-посещавани от мултиплексите

book-building-shelf-room-bookshelf-bookstore-142063-pxhere.com

През 2019 г. повече американци са предпочели книгите пред филмите. Миналата година американската филмова индустрия може и да е генерирала приходи от порядъка на 40 милиарда долара, но май Холивуд има още доста да поработи, ако иска да се мери с най-святата от всички щатски институции – обществената библиотека.

Според неотдавнашно проучване на „Галъп” (първото подобно от 2001 г.) посещенията в местните библиотеки определено си остават най-разпространената културна дейност за американците. Както пише Джъстин Макарти, „ходенето в библиотеката несравнимо надминава всички останали културни занимания в САЩ”.

Интервюираните съобщават – продължава авторът, – че са посетили библиотеката средно 10,5 пъти през 2019 г., което надхвърля участието им в осем други разпространени развлечения. Американците ходят на концерти и театър и посещават природни или исторически паркове приблизително по четири пъти в годината, а музеи и казина – 2,5 пъти годишно. Лунапарковете (1,5) и зоопарковете (0,9) са били най-непопулярните занимания.

Резултатите от проучването на „Галъп” са разбити по различни показатели, които можете да разгледате на спокойствие, но две от по-интересните (едва ли изненадващи) открития са, че жените споделят как ходят в библиотеката близо два пъти повече от мъжете, както и че възрастните, ползващи услугите на тази институция, са предимно от домакинства с ниски доходи, а по-заможните почти не стъпват там.

Пълното изследване е на news.gallup.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …