Начало / Любопитно / Имениците са майстори и на книгите

Имениците са майстори и на книгите

Пак сме на вълна празници, но има и какво да прочетем

DSC_0681

Както изпратихме едната година, така посрещаме и другата – на трапезата. Януарският празничен период е сред най-обичаните, даже може да се каже, че мнозина предпочитат именно първите дни на новата година точно заради поводите, които се отбелязват! А че те са особено популярни у нас, доказват и самите имена, които честваме – Иван, Ивайло, Йоана на 7 януари, а ден преди това, на БогоявлениеЙордан, Богдан и още много други.

Точно на Богоявление се осветява водата. Тогава се прави Великия водосвет. Вземете си и я пазете у дома, като напръсквате с нея от време на време, казват, че това прогонва надалеч лошото.

Небето се отваря на Богоявление, за да бъде ознаменувано кръщението на Божия син от Йоан Кръстител и точно в почит на Кръстителя пък е празникът на следващия ден, на 7 януари.

Ивановден е важен от гледна точка на обредността, защото точно тогава се прибират кукерите, злото е прогонено и годината може да започне на чисто. Както се казва, по живо, по здраво – с други думи, нека всичко си тече по най-добрия възможен начин.

tri

А най-добрият възможен начин за нас означава с книга – затова по живо, по здраво измъкваме от рафтовете на Хеликон едно необикновено издание… Комиксът „Под игото“ е създаден от един французин. Жак Наре дори идва в България, за да види как точно да претвори класическия за нашата литература роман.

От Йордановците пък избираме един млад автор – Йордан Лозанов. Неговите разкази имат дух и атмосфера, а доказателствата са в „Прозорецът“. Може да я посветите – с името на един именик на корицата и автограф от него за друг… Писателят има и още едно амплоа – той е книжар в софийския „Хеликон“ на ул. „Съборна“, така че го потърсете там…

А ето един необичаен именик – според нашия календар поне и Дан Браун празнува… „Произход“ беше последното, с което вдигна шум американецът, като и в тази книга се изявява знаменитият Робърт Лангдън. На всичко отгоре напрегнатият роман намери място под номер 13 в Топ 110 на изминалото десетилетие в „Хеликон“.

Три книги от нас за щастие, а нека имениците в тези два прекрасни дни са здрави и усмихнати.

Честитка от Краси Проданов и Лира.бг

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …