Начало / Без категория / 10 книги, с които ще запомним десетилетието

10 книги, с които ще запомним десетилетието

Това са заглавията, впечатлили най-много читатели и критика

devon-divine-Hzp-1ua8DVE-unsplash

Краят на годината е прекрасна възможност да теглим чертата и да видим какво се е появило в книжарниците – а пък края на десетилетието вече е възможност, която предлага още по-разкошен изглед! От PocketBook – един от големите производители на електронни четци, подготвиха своя собствена селекция на най-важното, излязло от 2010-а, та до 31 декември 2019-а. Наричат ги „книгите, които разтърсиха книжния пазар“. Защото не само са се превърнали в бестселъри, но и отразяват тенденциите, пък и очакванията на читателите през това време

Ето ги десетте заглавия на последните десет години.

189966_b

1. „Щиглецът“ от Дона Тарт

Кой казва, че пътят към световното признание и успеха е дълъг? От издаването си през 2013-а „Щиглецът“ постигна много: през възторжените рецензии и награда „Пулицър“ за проза, та до неотдавнашната екранизация с участието на Никол Кидман. Главният проблем на книгата е, че отблъсква мнозина от читателите си заради своята дебелина. Но историята на Тио Декър е приключение, което пленява и предизвиква копнежа да се връщате отново и отново към книгата.

204077_b

2. „Sapiens. Кратка история на човечеството“ от Ювал Харари

На израелския историк Ювал Харари се отдаде почти да премахне границата между сериозната научна работа и забавната литература. Главен герой в книгата обаче не е човек, ами цялото човечество. Писана е на разбираем език, а по страниците ще намерите много живи и пъстри примери. Авторът дискутира за цивилизацията – за нейното развитие и разпад, причините и последствията, привидно незабележими съвпадения и формулите, които ръководят живота ни.

207166_b

3. „Елинор Олифант си е супер“ от Гейл Хъниман

Колко често убеждаваме околния свят и себе си, че всичко е наред? Понякога е истина, друг път… Знаете как е! Елинор Олифант е типичен обитател на модерния град. Работата ѝ е скучна, колегите са безинтересни, а майка ѝ – прекалено любопитна. Освен това Елинор се чувства изгубена и самотна. Един ден обаче среща мъжа на мечтите си. Дебютният роман на Гейл Хъниман се превърна в явление, оказа се сред бестселърите и спечели няколко престижни награди.

212917_b

4. „Утопия за реалисти“ от Рутгер Брегман

Авторът с право е смятан за един от най-убедителни млади мислители на нашата епоха и вече е споменаван редом с имена като Франсис Фукуяма. По страниците на новата си книга Брегман дискутира относно възможностите за развитие на цивилизацията и размишлява върху фантастични засега концепции като универсален базов доход, премахване на държавните граници и значително намаляване на работния ден. Звучи ви като утопия? Според автора можем много скоро да се пробудим именно в такъв свят.

198672_b

5. „Живот след живот“ от Кейт Аткинсън

Искате ли шанс да живеете живота си отново, да поправите грешките си и да промените последствията от държането си в различни ситуации? Ами какво ще кажете да живеем отново и отново, докато не го сторим по най-перфектния начин. Героят на книгата си взима поука от собствените грешки, живее живот след живот през 20. век и коригира историята. Вълнуващият роман спечели не само редица награди, но и любовта на читателите от целия свят.

175501_b

6. „Защо нациите се провалят“ от Дарон Аджемоглу и Джеймс А. Робинсън

Едно от най-значимите заглавия през последното десетилетие представлява научнопопулярна книга за различните системи на функциониране на икономиката и за това как повлияват живота на индивидите, държавите, регионите, а понякога и на целия свят. Съвместният труд на икономиста Дарон Аджемоглу от Харвардския университет и политолога Джеймс А. Робинсън от Чикагския университет се превърна в любима книга на Бил Гейтс, Марк Закърбърг и милиони други читатели по целия свят.

5491516_b

7. „Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин

Завладяващ роман, който няма да искате да пуснете, докато не прочетете последната страница. Макар книгата да не спечели „Пулицър“ или пък Нобелова награда, е достатъчно вълнуваща и напрегната. Джилиан Флин рисува майсторски образите и по невиждан досега начин придвижва действието напред, което доставя удоволствие и на скептиците по отношение на криминалетата. А един от истинските показатели за комерсиалния успех на книгата е почти светкавичната ѝ екранизация, дело на режисьора Дейвид Финчър.

1566798_b

8. „Мисленето“ от Даниъл Канеман

Как работи мозъкът ни, когато взимаме решения? Защо и най-нелогичните постъпки понякога се сдобиват с успех и обратно, внимателно обмислените крачки са обречени на неуспех? Как начинът ни на мислене повлиява държането ни и успеха? На тези и много други въпроси отговаря Даниъл Канеман, носител на Нобелова награда за икономика. Обяснява процеса на взимане на решения с помощта на разбираеми примери и хумор.

203546_b

9. „Гениалната приятелка“ от Елена Феранте

Първата част от неаполската сага разказва за приятелството и съперничеството между две приятелки, Елена и Лила. Действието се развива в Южна Италия, през бурните 50. години на миналия век. На пръв поглед историята е простичка, но печели читатели и критика, която оценява разказваческия стил на авторката, както и цялостната атмосфера. „Гардиън“ включва „Гениалната приятелка“ сред 20-те книга на последните 20 години, като ѝ отрежда 11-о място.

185620_b

10. „Моето приключение в дивото“ от Черил Стрейд

Фактът, че книгата се основава на личния опит на авторката, може да ви ужаси и едновременно с това да ви достави удоволствие. Когато главната героиня Черъл Стрейд установява, че е на дъното, се отправя на пътешествие през пустинята, дълго 1000 мили, рискува всеки ден живота си и бяга от демоните на миналото. „Моето приключение в дивото“ е история за пътуване по ръба. Но с добър край.

Лира.бг по материали от PocketBook

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …