На фокус
Начало / Любопитно / Малката русалка запечатала лика на балерина

Малката русалка запечатала лика на балерина

Символът на Копенхаген е открит на 23 август 1913 г.
copenhagen-mermaid

Най-тъжната приказка – това е вдъхновението да се издигне на брега. Създадена от Едвард Ериксен, тя всъщност имала за цел да изобрази една балерина. Елен Прайс играела точно русалката в първия мюзикъл по приказката на големия Андерсен. И сякаш историята, създадена от писателя, се повторила. Карл Якобсен, синът на основателя на компанията „Карлсберг” се влюбил в красивата балерина. Като видял, че тя не отвръща на чувствата му, решил да я впечатли по необичаен начин. И поръчал скулптура, която да я изобразява.

Самата Елен, без да знае за замисъла, дори се съгласила да позира на ваятеля. Стреснало я обаче изискването му да е гола, а също и факта, че статуята е по нечия поръчка. Но и така художникът и скулптор успял в най-важното – да създаде творение нежно и беззащитно, точно като в историята на Андерсен.

Така на 23 август 1913 г. – 77 лета след написването на самата приказка, Малката русалка на Андерсен „оживяла” на датския бряг. Разбира се, никой не предполагал, че ще се превърне в символ на датската столица. На няколко пъти става атака на хулигани, чупена и дори обезглавявана, тя продължава да събужда най-нежни чувства в онези, които поглеждат към нея със силата на сърцето.

Интересно, но с годините именно от Копенхаген тръгва модата да се създават паметници на приказни и изобщо, литературни герои. Може би защото именно в изкуството, в литературата забравяме онова, което ни разделя. И се пренасяме в онзи идеален свят, за който мечтае и сам Андерсен.

А иначе малката бронзова русалка е символ на беззащитност – тя е висока само 125 см. Принадлежи ѝ и един любопитен рекорд – за най-сниманата гола жена в света. Макар че всъщност, ако се върнем към оригинала, към приказката на вълшебния Андерсен, именно в голотата на русалката прозира нежността на душата ѝ. Може би преоткриваме точно това свое качество, когато погледнем към онази копенхагенска скала – да сме нежни, да сме просто себе си.

Историята на паметника накратко разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1920x1080

Годината на Водния заек ще е за хубави книги

Няколко заглавия, в които личат следите му Хармония и много нови приятелства – това обещава …