На фокус
Начало / Любопитно / Оцветяването балансира и успокоява

Оцветяването балансира и успокоява

Петнадесет минути дневно връщат радостта от живота

1_FlbKpeMGNLGMIyaOk15HTA

2 август е празник именно на книжките за оцветяване. Празнува се за пета година, така че е един от най-младите международни дни, посветени на нещо. Идеята хрумва на редакторите от Dover Publications, издателство с традиции в тази област. Смята се, че всъщност точно оттам тръгва и първата книжка за възрастни. През 1970 г. с марката на издателството излиза набор от илюстрации на стари автомобили. Истински бум в оцветяването обаче настъпи преди няколко години. Тогава френско издателство предлага на пазара възможността и възрастните да се позабавляват. Според психолози това е много по-добър вариант, отколкото предложението сами да нарисуваме нещо. Белият лист обикновено плаши, докато контурите в книжката за оцветяване предизвикват любопитството и… смелостта ни.

Нестандартни рисунки, мандали или пък популярни герои – и разбира се, много цветя! Това е накратко менюто на всеки почитател на практиката. Казваме нарочно практика, защото процесът на оцветяване наистина може да се оприличи на терапевтичен сеанс. Докато оцветяваме, сме склонни да забравим за всичко останало и да изпразним ума от обичайните заподозрени – тревожните мисли. Затова и оцветяването бързо среща много почитатели. В наши дни се изработват картички, които може сами да оцветите, или пък работни календари – докато записвате поредната среща в графика, те дават възможност да сътворите и нещо красиво.

Авторите на подобни пособия правят още нещо полезно. Съчетавайки цветове, те постигат такъв ефект, че очите ни си почиват. Затова и оцветяването е обичайна, ползотворна практика в миговете, които си даряваме през деня. Защото зарежда и слага начало на нов процес на креативност в самите нас. С други думи, творческата нагласа после се отплаща богато.

Наред с книжките на пазара се появиха и какви ли не пособия – акварелни бои, моливи, флумастери. Важното е обаче да сме спонтанни. Първо е нужно да открием книжката, която ни привлича поради някаква причина. Избрахме за вас няколко от Хеликон.

omal

НЕ МОГА ДА ЗАСПЯ съдържа 128 релаксиращи картини – изящни и красиви. Идеята е да пренастроят съзнанието ни за режим на почивка. Истинско вдъхновение, те позволяват да се събудим и на сутринта с усмивка.

МОЗАЙКИ. ШЕДЬОВРИ НА ИЗКУСТВОТО предлага уникална колекция – и прекрасна палитра от исторически паметници на културата от Венеция, Йерусалим, Тунис и други кътчета на света. На всичко отгоре завършената картина може да откъснем и окачим на подходящо място.

ТВОРЧЕСКИ ТЕХНИКИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ е стъпка напред и нагоре. Книгата е и наръчник, и самоучител – просто всичко, че да се уверим колко голяма е ползата от оцветяването. И как самото то също е малко изкуство. След всеки урок има и картини, та да видим какво всъщност сме научили.

 С книжка за оцветяване в ръка: Краси Проданов

Прочетете още

stažený soubor

Юни носи лято и хубави книги

Най-дългите дни заслужават и най-увлекателни истории Топлото време дойде, а с него и апетита за …