Начало / България / Книгите са хитът на август. Четем във влаковете и по градинките

Книгите са хитът на август. Четем във влаковете и по градинките

Нови хубави инициативи бележат месеца

08118dc8c51de21372f35bc063ce8383

Хубавата книга е задължителна това лято. За наша радост, го подсказват и нови инициативи, които набират скорост. Първата е на БДЖ. „Чети във влака” предоставя за безплатно ползване електронни книги, докато пътувате в някаква посока. Нужно е само да имате електронно устройство, с което да сканирате QR кода в купето или вагона.

Инициативата стартира с 11 книги от няколко издателства – може например да хвърлите поглед върху придобилия популярност разказ на Здравка Евтимова „Кръв от къртица”. Има и детски приказки. Идеята на железниците обаче е библиотеката постоянно да се разширява, като предлагат сътрудничество на всеки автор или издател.

За онези, които остават твърдо на едно място през най-ваканционния месец, ще се погрижи пък Столична библиотека. Август е традиционния месец за тур из софийските градинки и забележителности. От библиотеката предлагат да изживеем пълноценно ваканцията, като наваксаме с непрочетените книги. За целта може да получите безплатна карта от Библиобуса. Спирките му през август са в Южния парк на 3-и, в парка „Заимов” на 10-и, парка „Света Троица” на 17-и и в Борисовата градина на 24-и. На 25 август пътуващата библиотека ще стигне дори до хижа „Алеко”, а последната дата е 31 август – ще го намерите в парка „Гео Милев”.

resize_1558711526_nad_3

Библиобусът побира около 1500 тома, сред които може да изберете нещо хубаво за четене. Отделно обаче в парковете на София тече и инициативата „Споделени книги” – там може да харесате книга, а да оставите друга.

Най-много книги на едно място пък през август ще има на варненската Алея на книгата. Изложението по традиция събира издатели и читатели на хвърлей камък от Морската градина. Тази година ще се проведе в периода 2-11 август.

Хеликон от своя страна предлага да се заредите с някое истински любимо четиво. Доказано добрите книги е подборка, която предлага най-големите хитове и онези заглавия, които обичаме да препрочитаме. Всеки месец – пак в Хеликон, избират и книги на фокус. През август акцентът пада върху очарователния летен роман „Отвъд портокаловата горичка”, изключителния трилър „Пясъчния човек” и пътешественическата „101 отбивки с деца”. Не са забравени и децата – за тях е книжката за малки изследователи „Детектив Пиер решава случая”, която се предлага с лупа.

Августовски идеи за четене от Краси Проданов
Снимки: БНР, Столица.бг и архив

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …