Начало / Любопитно / Испанският е език за писане на шедьоври

Испанският е език за писане на шедьоври

Празнуваме го на 22 юни, но имаме всички основания да започнем от днес

spanish-375830_1920

Испански в момента говорят повече от 500 млн. души по света. Това е третият най-търсен език в интернет, а във фейсбук и туитър е на второ място.

Основен посланик, така да се каже, на испанския е Институт Сервантес – той действа и в България, при това от 2006-а, а го има общо в 44 страни по света.

Но вижте само на какво изобилие от испански книги се радваме! Нека се поправим, не испански, а на испански. Защото езикът наистина е международен, говори се на толкова много места!

Нашите предложения за испанско настроение включват например един Алекс Ровира. 50-годишният каталунец е нещо като съвременен Малък принц – ненапразно казва, че не желае да се откаже от мечтите си. И пише вълшебно, ще го усетите по „Седемте сили” или „Думи, които лекуват”.

Направо златна е колекцията от Габриел Гарсия Маркес – сигурно най-великолепния представител на испаноезичната литература от миналото столетие. Книги като „Сто години самота”, „Любов по време на холера”, „Хроника на една предизвестена смърт” съдържат една особена поетика, на която е способен само испанският.

Карта на испанското по света
Карта на испанското по света

И за да сме актуални, ето нещо като новина. Преди броени дни у нас беше един от най-популярните съвременни испански автори, Маркос Хиралт Торенте, може да го наречем испанския Георги Господинов, понеже кариерите им се развиват по сходен начин. Сега на български излезе неговата „Краят на любовта”, включваща четири прекрасно разказани истории.

Испански дни обяви и радио Хеликон. Онлайн програмата предлага от днес до неделя много музика, създавана от испаноезични артисти. Всеизвестно е, че точно те гледат философски на живота – и умеят да го живеят с пълно сърце. Затова ще е хубаво да се потопим и в ритъма на музиката, и да усетим силата на испаноезичните литератури.

А понеже говорим за празник на езика, знаете ли коя е най-популярната испанска дума по света днес? Казват, че това е… авокадо. Как после да не му е испанско на човек :)

Чудесни испански мигове ви желае Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …